Merkel: A migráció nagy feladat, nem fenyegetés

Merkel hangsúlyozta, Németország nem zárkózhat be a világ más részein pusztító háborúk menekültjei előtt.

MN
2017. 09. 03. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szociáldemokrata kancellárjelölttel, Martin Schulzcal folytatott vitán az MTI szerint Merkel hangsúlyozta, hogy Németország nem zárkózhat be a világ más részein pusztító háborúk és szegénység menekültjei előtt, ami azonban „nem jelenti azt, hogy mindenki jöhet”. Az utóbbi két évben „megtanultuk, hogy a menekülést kiváltó okok megszüntetésére kell törekedni”, és ez a következő négy évben is sok feladatot ad majd – tette hozzá a jobbközép pártszövetség jelöltje.

Martin Schulz hangsúlyozta: továbbra is vállalja azt a kijelentését, hogy az Európába érkező menekültek „aranynál is értékesebb dolgot hoznak magukkal”, jelesül „az Európába vetett hitet”. „Erre büszkék lehetünk” – mondta a baloldali politikus a kancellárjelöltek egyetlen vitáján, amelyen elsőként a migrációval és a menekültüggyel kapcsolatos kérdéseket kaptak a műsorvezetőktől.

Az Azonnali percről percre tudósítása szerint a vita elején kifejezetten sokszor hangzott el Orbán Viktor neve. A riporter rögtön azzal nyitott, hogy nem volt-e Schulztól erős vád, hogy támadja a demokráciát, miközben ilyeneket „autokratákról szoktak mondani.” Olyanokról, tette hozzá, mint Putyin, Erdogan vagy Orbán. Merkel felhozta aztán, hogy Magyarországon „elvették a vonatjegyeket” a menekültektől 2015 nyarán, Werner Faymann osztrák kancellár pedig rá is telefonált, hogy így gyalog érkeznek hozzájuk a migránsok. A német kancellár ragaszkodik ahhoz, hogy jó döntés volt akkor kiállni a menekültek mellett. Schulz azt is a szemére vetette, hogy Orbánt díszvendégnek invitálta a CSU.

A baloldali jelölt továbbá sürgette az MTI szerint, hogy meg kell szakítani az Ankarával folytatott európai uniós csatlakozási tárgyalásokat. Kiemelte, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő vezetésével „ellenpuccs” zajlik Törökországban. Az Erdogan-féle Törökország nem lehet az EU tagja, mert „minden határt átlépett”, ezért meg kell szakítani az EU Törökországhoz fűződő gazdasági és pénzügyi kapcsolatait is, beleértve az előcsatlakozási támogatásokat és a vámuniót.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy sem ő, sem pártja soha nem akarta, hogy Törökország uniós tag legyen. Azonban a Törökországban raboskodó német állampolgárok miatt nem szabad „becsapni az ajtót” – tette hozzá. Mint mondta, ugyan napirendre lehet venni a csatlakozási tárgyalások megszakítását, először az előcsatlakozási pénzügyi támogatást kell felfüggeszteni, és gazdasági nyomást kell gyakorolni Ankarára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.