Merkel mint az AfD sikerének kovácsa

Nem feltétlenül helytálló a sztereotípia, miszerint a német politikai átrendeződés mögött csak Merkel migránspolitikáját kell keresni.

Kuthi Áron
2017. 09. 25. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német politikai térkép átalakulásának hátterében korántsem kizárólag a Németországot ért migrációs lökéshullám és az arra adott politikai válaszok állnak. A CDU évek hosszú sora alatt folyamatosan középre húzódott, mindig feladva kicsit konzervatív arculatából, de kisajátítva a szociáldemokrata értékeket, kormányzati pozícióban bevezetve baloldali érzelmű szavazók számára fontos intézkedéseket. Így viszont azt kockáztatta, hogy szavazóbázisából távozni fognak. És ez most következett be, a két párt – az AfD és a liberálisok – köszöni szépen a hozzájuk vándorolt választókat. A folyamat korántsem a 2015-ös, a Willkommenskultur szóval fémjelzett szabadelvű bevándorláspolitika meghirdetésével kezdődött, hanem egy hosszabb, a párt számára negatívnak bizonyult időszak eredménye. Ezt a lassú folyamatot írta le egyébként Volker Resing német publicista 2013-as, A kancellári gépezet című könyvében.  

A bevándorlásellenesek számára most fog eljönni az igazság pillanata, most válik el, hogy a protestpárt a tagadás és rombolás után tud-e építkezni – mondta lapunk megkeresésére Hettyey András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, akit nem ért meglepetésként a pártelnök, Frauke Petry performansza, az, hogy hirtelen lemondott a pártvezetésről, hiszen az AfD-t állandó belső viták uralják. Ezért is nagy a kihívás, mert ha nem tanulnak meg profin működni, nem hagyják abba a fölényeskedést és állandó tabudöntögetést, akkor nincs jövőjük. Nyugdíjpolitikát például jó lenne már kidolgozniuk. A Németország-szakértő megjegyezte, van még merítése a pártnak, hiszen 2013 óta szavazóbázisának 75 százaléka távozott tőlük, és ez alkalommal más pártra szavaztak.

Ami a liberálisok jó szereplését illeti, a pártnak sikerült levetkőznie magáról azt a képet, hogy aki a liberálisokra szavaz, az lúzer. Az FDP-t sokszor eltemették már, mégis sikerült az újjáéledés, mégpedig azért, mert a régi gárdát lecserélték és fiatalok irányítanak. Tipikus menekülőpárttá váltak a fiatalok, a középosztálybeliek, a kritikus jobboldaliak számára, akiknek sok volt Merkelből, de az AfD sem volt számukra alternatíva. A szakértő szerint jól tette az FDP, hogy a szigorú menekültpolitika mellett az oktatás témáját is beemelte a kampányba. 

Ezt a gondolatot mintegy kiegészítve mondta el a Magyar Nemzetnek Peter Filzmaier, a Kremsi Duna Egyetem politológus professzora, hogy nem ez az első választás, amikor a CDU–CSU támogatói úgy gondolkodnak, hogy a CDU úgyis nyerni fog, ezúttal az FDP-re szavazok. Az AfD közel 13 százalékos szereplését nem tartja meglepetésnek, hiszen az előrejelzések mind 10-11 százalék körüli eredményt jósoltak. Számára az sem meglepetés, hogy kiket tömörít a párt: bázisa az a magát esélytelennek, becsapottnak érző réteg, amely nem nyertese a gazdasági fellendülésnek.

A Kölner Stadt Anzeiger regionális napilap hétfői gyorsfelméréséből is kiderült, olvasóik 75 százalékát nem érte meglepetésként a radikálisok kiemelkedő választási szereplése. Az újságnak nyilatkozó politikai elemző, Claus Leggewie szerint a párt egyenesen Angela Merkelnek köszönheti sikerét. Ő is a 2015-ös tévedést rótta fel neki, szerinte Merkel nem látta be, mennyire fontos lett volna a menedékkérők beengedése előtt egy összeurópai szolidaritás kikényszerítése. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.