„Nem iraki vagyok, hanem kurd” – budapesti tüntetés a független Kurdisztánért

Elmosta a kurdok demonstrációját a pesti eső. A neten azért még szavazhatnak Kurdisztán függetlenségére.

2017. 09. 21. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Társa akadt csütörtök délután a Parlament előtt felvont magyar zászlónak: alatta ugyanazt a trikolórt lobogtatták, csak egy sárga nappal a közepén. A bámészkodóknak azért nem sok esélyük volt összezavarodni, a maroknyi létszámú, ám annál feltűnőbb csapat kétnyelvű „Független Kurdisztán = a terrorizmus vége” és „EU: Támogassátok a függetlenségi referendumot Kurdisztánban” táblákkal, no meg hangos skandálással és énekléssel tette egyértelművé, hogy melyik nemzetet erősítik. A nagyjából kéttucatnyi kurd hősiesen állta a sarat a szakadó esőben és a dermesztő hidegben, azonban a késő ősziesre forduló idő miatt demonstrációjuk jobbára csak az üres Kossuth térnek szólt.

A magyarországi kurdok arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy hazájukban, az iraki Kurdisztánban szeptember 25-én népszavazást tartanak a függetlenségükről. Magyarországon nem sok, legfeljebb néhány száz kurd él, többségük diák. Ők hétfőn az interneten adhatják le szavazatukat. Rögtönzött „közvélemény-kutatásom” nem hagyott kétséget afelől, hogy az igenek itt is többségben vannak.

– Nem iraki vagyok, hanem kurd! Van saját nyelvünk, van saját kultúránk és történelmünk, miért ne lehetne saját országunk?

– magyarázta lapunknak Jovan Jahwar, aki egyetemistaként tanul Magyarországon. A fiatalember szerint eljött az ideje a függetlenségnek, amit kiérdemeltek az Iszlám Állam elleni harccal. Azt persze ő is elismerte, hogy sok függ majd a nagypolitikától, de rögtön hozzátette, rajtuk nem fog múlni semmi, szomszédaikkal testvérekként, békében szeretnének élni. De vajon lehetséges-e a béke, mikor Irak beavatkozással fenyegetőzik, Törökország pedig éppen a napokban tartott hadgyakorlatot a határon? Jahwar szerint igen, ám hozzátette, ha kell, megvédik magukat bárki ellen, és ő is kész lenne harcolni hazájáért. Szaván kapva arról kérdeztem, Kurdisztánban vagy Európában képzeli-e jövőjét, mire kissé értetlenül vágta rá, hogy természetesen haza akar térni.

Meglepetésemre egy másik felvonuló, az Erbílből származó Karwan Husszein Szaed azt mondta, ő még nem döntötte el, hogyan fog szavazni. Szerinte át kell gondolni, hogy mi a legjobb Kurdisztánnak, valóban ez-e a megfelelő pillanat a népszavazás megtartására. A háború lehetőségét ő sem tartotta valószínűnek. Irakkal kapcsolatban úgy vélte, hogy Bagdad nem támadhatja meg őket, már csak az amerikai jelenlét miatt sem. A törökökről pedig egyenesen azt mondta, Ankara kommunikációja nem őszinte. Törökországot szerinte valójában nem zavarna igazán egy független iraki Kurdisztán, amennyiben sikerül megegyezni arról, hogy a török hadsereg adott esetben beléphessen területeikre. Szaed ugyanakkor úgy látta, ha valóban független államot akarnak, akkor hosszú távon folyamatosan a nemzetközi közösség elismerésére és támogatására lenne szükségük, márpedig egyelőre úgy látszik, ez még hiányzik.

 

A hazánkban élő kurdok bíznak benne, hogy Magyarország mögéjük állna, sőt még egy olyan tévinformáció is kering köreikben, hogy a magyar kormány már hivatalosan is kiállt a független Kurdisztán mellett. Valójában ezt eddig csak Izrael lépte meg. A magyar–kurd kapcsolatok ettől függetlenül nagyon jók, hiszen a fővárosban, Erbílben magyar katonák állomásoznak, és több magyar cégnek, köztük a Molnak is komoly érdekeltségei vannak Kurdisztánban. Így, ha nyíltan nem is – például a Törökországgal ápolt jó viszonyunk miatt –, informálisan valóban inkább az önálló Kurdisztán támogatóiként tarthatna minket számon. Lapunk próbálta megtudni a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, hogy mi Magyarország álláspontja a referendumról, és elismernénk-e egy független Kurdisztánt, ám választ ezúttal sem kaptunk.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.