Nem tetszik Brüsszelnek a Made in Italy felirat

A piacvédő intézkedés politikai fogás is, az olasz kormány vegyítette ezt a nemzeti büszkeséggel.

Kuthi Áron
2017. 09. 03. 4:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valamiről megalapozott véleményt tudnak formálni az olaszok, az kétséget kizáróan a tészta. Ez az alapvető étel olyan központi eleme a gasztronómiának, sőt a mindennapi beszélgetéseknek Olaszországban (nem beszélve a tészta-dalról), mint nálunk a kolbász vagy a paprika. Egy augusztus 21-én Rómában elfogadott, a tésztát képező alapanyagok származási helyének feltüntetését előíró törvény viszont váratlanul nagyon heves reakciókat váltott ki az uniós szabadversenyre, a termékek szabad mozgására felügyelő Brüsszelből. Min azt az első reakciókból is egyértelművé vált, uniós olvasatban az élelmiszerek feliratozása a jogállamiságot ugyanúgy kikezdi, támadja, mint a Lengyelország esetében mostanában oly sokat emlegetett igazságszolgáltatási reform, vagyis a bírák kinevezésének mikéntje.

Az olasz kormány úgy érvel, az intézkedést a fogyasztók érdekében hozta, valamint hogy a durumlisztből készült tészta speciális olasz minősége okán mindenképpen megkülönböztetendő. Az igazi indok viszont a gazdasági protekcionizmus, ami egy félmondatban elő is kerül egy júniusi brüsszeli egyeztető ülés jegyzőkönyvében, vagyis hogy a lépéssel az olaszok saját termelőiket akarják védeni az importliszt ellenében. A lépés egy évvel az után jött, hogy az EU - talán nem egészen körültekintő módon - engedélyezte, hogy több más országgal együtt Franciaország és Olaszország is feltüntethesse az eredetet a tejes dobozokon, ám csak két év próbaidőre. Ami persze szintén ellenérzést szült, Belgium akkor azt kifogásolta, a franciák gasztro-nacionalizmusa tönkreteszi a belga tejexportot. Ekkor - 2015-ről 2016-ra - 17 százalékkal esett a belga tejtermék-export a nagy déli szomszéd irányába. 

A protekcionizmus mellett állók - elég logikus módon - úgy érvelnek, hogy mi sem jobb eszköz a szabad piac kiteljesítéséhez, mint a nemzetgazdaságok helyi termelési pontjainak erősítése, hiszen így majd például a belgák is igyekezni fognak, hogy legalább olyan finom tejtermékkel álljanak elő, mint a franciák.  

Az olaszok tehát nagyon is stílusos módon, tésztával felfegyverkezve készülnek a Brüsszel-ellenes harcra, mert a Made in Italy felirat miatt valószínűleg kötelezettségszegési eljárással fogják szembe találni magukat. A balközép Demokrata Párti Maurizio Martina mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszterének kijelentése (Készen állunk szembe nézni a bizottsággal) egyébként tökéletesen rímel a magyar kormányfő Brüsszelt támadó mondataira. A szabad piac védelmében ideje azonban átgondolni a harcias kirohanásokat. Piacvédő intézkedéseket egyre több tagországban látni, sok tagország érvel amellett, hogy az eredetjelölés növeli az élelmiszer-biztonságot, ráadásul megadja a fogyasztónak azt az információt, amihez való hozzáférése abszolút jogában áll. Amiatt sem biztos, hogy jó gondolat a központi keménykedés, mert az ilyenek könnyen az olasz populista erők vitorlájába fújhatják a szelet. Persze lehet, hogy pont ezt látta meg a balközép kormány is, hiszen 2018 májusában parlamenti választások lesznek, ahol a fő kérdés a rendszerkritikus erők, az Északi Liga és az Öt Csillag Mozgalom megállítása. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.