Németország: Merkel a győztes a vesztesek közt, Szászország az AfD földje

A kancellár elérte stratégiai célját, és a székében marad, igaz, a mainál bonyolultabb felállásban.

MN
2017. 09. 25. 5:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap este még csak az exit poll felmérések voltak ismeretesek, de hétfő hajnalban a német választási biztos hivatala közzétette a Bundestag-választások előzetes eredményét is. Az eredmény nem sokban tér el az előzetes becslésektől, de ha lehet, még drámaibb a két nagy párt visszaesése. A részvétel 76,2 százalékos volt, 4,6 százalékponttal magasabb, mint négy éve.

Angela Merkel kancellár pártszövetségére, a CDU/CSU-ra a választók 33 százaléka voksolt (2013-ban még 41,5 százalék), amivel 246 helyet szerzett a most 709 fős Bundestagban (a német választási rendszer sajátossága, hogy a parlament létszáma változhat). Ez 65 hellyel kevesebb, mint az előző ciklusban, de Merkel – ahogy fogalmazott – elérte stratégiai célját: kancellár maradhat, és immár negyedik ciklusát kezdheti meg.

Az eddig nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata SPD történelmi mélypontra süllyedt, a listás szavazatok 20,5 százalékával (2013-ban 25,7 százalékot ért el) csak 153 helye lesz a Bundestagban, 40-nel kevesebb, mint eddig. Martin Schulz listavezető elismerte a vereséget, de nem mondott le, hanem bejelentette, hogy pártja ellenzékbe vonul. Ez persze csak akkor igaz, ha nem váltják le a vereség után.

###HIRDETES###

A harmadik erő az eddig parlamenten kívüli jobboldali populista, bevándorlásellenes AfD lett a szavazatok 12,6 százalékával, ami 94 képviselői helyre volt elé. A kelet-németországi Szászország tartományban egy hajszállal ugyan, de az AfD lett a legnépszerűbb párt: a listás szavazatok 27 százalékát kapta, míg a CDU 26,9-et. Türingiában 22,7 százalékot értek el, Brandenburgban 20,2-et.

A felmérések szerint az AfD 1,5 millió olyan embert vitt az urnákhoz, aki korábban nem szavazott, és egymillió választót szipkázott el a CDU-tól. Győzelmi beszédében Angela Merkel is az egyik legfontosabb feladatnak nevezte, hogy visszanyerjék az AfD-szavazók bizalmát.

A listás szavazatok 10,7 százalékával, 80 képviselővel tér vissza a négy éve a parlamentből kieső, jobboldali liberális FDP. A Zöldek 8,9 százalékot szereztek, ami csak egy kicsit jobb, mint négy éve, de a kormányalakításhoz szükség lesz a 67 képviselőjére. A CDU/CSU, az FDP és a Zöldek furcsa koalícióját hívják a német közbeszédben a pártok színei – fekete, sárga és zöld – alapján Jamaica-koalíciónak.

Erősödni tudott a baloldali populista Die Linke (Baloldal) is: a listás szavazatok 9,2 százalékát szerezte meg, ami 0,6 százalékpontos erősödés. Ezzel 69 képviselője lesz a Bundestagban, öttel több, mint korábban. Akárcsak az AfD, a Baloldal is a keleti országrészben erősebb (a párt részben az NDK állampártjának utódjából jött létre): Berlinben 18,8 százalékot, Brandenburgban 17,2-et szerzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.