Putyinék taroltak, de Moszkvában még él az ellenzék

A politikai erők elégedettek, ám sokan a lábukkal szavaztak az orosz helyi választásokon.

Stier Gábor
2017. 09. 11. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarolt a hatalom mögött álló Egységes Oroszország párt a vasárnap tartott orosz helyi választásokon. S bár a Moszkvában elért, a korábbiakhoz képest kétségtelenül sikeresnek mondható eredményét a parlamenten kívüli ellenzék helyi forradalomként értékeli, a Kremlnek még emiatt sem nagyon kell idegeskednie. Aggasztó lehet ugyanakkor az alacsony részvételi arány, hogy sokan a lábukkal szavaztak. Mint a lapunknak nyilatkozó elemző, Oleg Bondarenko megjegyezte, konkurencia hiányában ugyanis nem lehet beszélni igazi választásról. A Progresszív Politika Alapítvány igazgatója szerint

mindenki tudja, hogy helyi szinten nem dől el semmi, így ezek a választások valójában senkit sem érdekelnek.

Oroszország 85 régiójából 82-ben tartottak helyhatósági, regionális vagy kormányzóválasztást. Az 5800 – különböző szintű – voksolás keretében 88 ezer jelölt 36 700 mandátumért küzdött meg. A választók 16 kormányzó személyéről és hat regionális törvényhozás összetételéről dönthettek, Moszkvában pedig több mint 1500 helyi képviselői hely sorsa dől el. A politikai tisztségekért 42 párt és hat civil egyesület versengett egymással.

A választások igazi tétje az volt, hogy fél évvel a jövő tavaszi elnökválasztás előtt igazolja a hatalom stabilitását, s ami ennél is fontosabb, erősítse, de legalábbis ne rontsa legitimációját. A Kreml ezért kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a voksolás különösebb kilengések, jogsértések nélkül érjen véget. Ezt a törekvést már jelezte, hogy Moszkvában kilenc esetben indítottak eljárást a kampány szabályainak megsértése miatt, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője Szergej Kirijenko pedig kilátásba helyezte bármilyen kétség felmerülése esetén az eredmények megsemmisítését. A törvényesség betartása tehát a Kreml szemében kiemeltebb feladat volt, mint a magas részvételi arány biztosítása. A korábbiakkal ellentéteben a helyi hatóságok felé nem is fogalmazódott meg semmiféle elvárás. A Kreml e tekintetben elégedett lehet, az érdeklődés azonban alacsony volt.

Moszkvában mindössze 15 százalékos volt a részvételi arány,

a szverdlovszki területen azonban például a 33,5 százalékos szavazási kedv magasabb, mint a legutóbbi kormányzó választás esetében. A távoli Mordvin Köztársaságban a helyi átlagot hozva még most is leadta a voksát az arra jogosultak 71 százaléka, ám ezenkívül csak a szaratovi területen haladta meg a részvételi arány az 50 százalékot. Mint Oleg Bondarenko felhívta a figyelmet, még a politikai szempontból aktív Szevasztopolban is csak 30 százalékos volt a mutató.

###HIRDETES###

A hatalom most először tesztelhette a télen illetve tavasszal kinevezett kormányzókat is, az eredmény pedig több mint meggyőző. Nemcsak a hét „újonc” győzött, de mind a 16 kormányzóválasztást az Egységes Oroszország jelöltje nyerte. Méghozzá úgy, hogy második fordulóra egyik érintett régióban sem lesz szükség. A hatalom pártja az újonnan megválasztott hat regionális parlamentben is többséget szerzett. A dumában megtartott két időközi választás közül az egyiken szintén a „jegyinorosszok” jelöltje, Szergej Jahnyuk szerezte meg a Külföldi Hírszerző Szolgálat élére kinevezett volt házelnök, Szergej Nariskin mandátumát.

A másik körzetben, ahol a kormánypárt nem állított jelöltet, a Vlagyimir Zsirinovszkij liberális demokratáihoz tartozó Borisz Pajkin győzött. Mindez a Kreml szemében igazolja az államirányítás megújítására irányuló törekvését, s a kiszivárgott hírek alapján ez a fiatalítás az ősszel is folytatódik. – Már csak azért is, mert a társadalom új arcokra vágyik – jegyzi meg lapunknak a politológus, aki szerint ezt mutatja az „újoncokra” adott elsöprő, 80 százalék körüli szavazat is. De ezzel magyarázható az is, hogy a kommunisták egyre nehezebben őrzik második helyüket Zsirinovszkij új kihívásokra gyorsabban reagáló pártjával szemben.

Mindezek fényében a Kreml örömét a moszkvai eredmények sem ronthatták el, bár figyelmeztető, hogy a hatalom pártja a főváros tíz kerületében is elvesztette többségét az önkormányzati képviselőtanácsban. Különösen a liberális Jabloko jelöltjei szerepeltek sikeresen, hiszen a mintegy 1500 mandátumból mintegy 180-at sikerült a pártnak elvinnie.

A „politikai Uber” néven ismertté vált, Dmitrij Gudkov kezdeményezte választási összefogás is szerzett néhány helyet, s a Nyílt Oroszország által kiképzettek közül is többen szereztek különböző színekben mandátumot. A parlamenten kívüli ellenzék tehát legalább helyi szinten bennmaradt a politikában, ami még liberális elemzők szerint is annak köszönhető, hogy a Kremlnek egyáltalán nem volt fontos a részvételi arány. A mostani eredmény azt is jelenti, hogy egy ellenzéki indulhat a jövő évi polgármester-választáson is. Egy 2012-ben bevezetett szabályozás értelmében ugyanis a jelölteknek át kell menniük a „helyhatósági szűrőn”, vagyis az indulásukhoz össze kell gyűjteniük 110 képviselői aláírást.

Az elnökválasztásra nézve azonban ez édeskevés, így indulásának várható végleges elutasítása esetén Alekszej Navalnij jobb híján a hatalom legitimációját gyengítendő, a voksolás bojkottjára készíti elő híveit. Ez a hatalom jelenleg leggyengébb pontja Oleg Bondarenko szerint is, aki úgy véli, igazi verseny nélkül nem erősíthető a legitimáció sem. Nem beszélve arról, hogy inkább a választásokon mérkőzzön meg a hatalom az ellenzékkel, semmint az utcán kényszerüljön erre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.