Romok mindenhol, a segítség meg késik a hurrikánok után

A trópusi ciklonokkal tele volt a média, de mára a szigetek magukra maradtak az adósságokkal.

Garamvölgyi Flóra
2017. 09. 27. 18:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áram nélkül maradt otthonok, romos, tető nélküli épületek és reményvesztett tekintetek – ennyi maradt Puerto Ricóból a Maria hurrikán tombolása után. A közösségi médiában szokás szerint főként a vihar érkezése előtt kerültek ki az aggódó és sajnálkozó posztok, tweetek, mint ahogyan az Irma és a Harvey esetében is. Ám amint elvonul a közvetlen veszély, az emberek mintha megfeledkeznének arról, hogy ilyenkor lenne igazán szükség a segítő kezekre.

Donald Trump keddi Twitter-bejegyzésében például már korántsem az együttérző hangnem volt észlelhető; az elnök szerint Puerto Rico azért is került most ilyen nehéz helyzetbe, mert „már eleve borzalmas állapotban volt az infrastruktúrája”, és „a nagy része megsemmisült, ugyanakkor dollármilliárdokkal tartozik a Wall Streetnek és a bankoknak, és ezt tiszteletben kell tartani”. Az elektromos hálózat állapotán Trump szavaiból ítélve tehát még jó ideig nem fognak változtatni, hiszen a legfontosabb most az élelmiszer-ellátás, az ivóvíz biztosítása és a gyógyszerosztás. Kuba felajánlotta ugyan, hogy orvosokat és villanyszerelő-brigádokat küld Puerto Ricóra, de ehhez Washington engedélye szükséges. A kormányzó, Ricardo Rossello attól tart, hogy tömegesen hagyják majd el a szigetet az emberek, ezért is kért azonnali intézkedést az amerikai elnöktől, aki a fenti választ adta. Rossello hangsúlyozta, hogy a Puerto Ricó-iak amerikai állampolgárok, akik ha nem kapnak valamilyen kézzelfogható támogatást, hamarosan megindulnak az anyaországuk irányába. Pedig a szigetlakók megélhetése múlik a mihamarabbi helyreállításon – beleértve az Irma által lerombolt többi karibi szigetet is, hiszen a festői pálmafás vidék leginkább a turizmusból él. A hotelek nagy részét azonban elöntötte az áradás, a gyönyörű, fehér homokos partokat pedig romok borítják. A trópusi ciklonok által megtépázott Puerto Rico egyetlen esélye a 120 milliárd dolláros adósság törlesztésére az idegenforgalom mihamarabbi újraélesztése.

A demokraták részéről időközben megkezdődött a Maria sújtotta karibi sziget támogatása – Hillary Clinton felszólította a védelmi minisztériumot, hogy küldjenek egy haditengerészeti orvosi hajót Puerto Ricóra. A szintén demokrata Nancy Pelosi pedig a republikánusokat kérte, hogy a krízis elhárításának idejére fogjanak össze velük, és küldjenek segélycsomagokat Puerto Ricóra. Pelosi szerint Trump reakciója nem volt elég gyors, és a szigeteken élő amerikaiak igenis megérdemlik a feltétel nélküli és azonnali segítséget. Erre szükség is lenne a térségben, és nemcsak az Egyesült Államokhoz tartozó részeken, hanem mindenhol, ahol bajba jutottak a lakosok.

Az igazi katasztrófa ugyanis sokszor csak a természeti csapás után következik. Gondoljunk csak a hét évvel ezelőtti haiti földrengésre. Ezt követően ugyanis majdnem tízezren vesztették életüket kolerában, amelyet éppen a segítséget kínáló ENSZ emberei vihettek be a szigetre, ahol ez a járvány évszázadokig ismeretlen volt. Vagy jusson eszünkbe Nepál, ahol két évvel ezelőtt pusztított földrengés. Több mint hétezren vesztették életüket, és még mindig nem sikerült teljesen helyrehozni a károkat. Haitiről és Nepálról persze már rég megfeledkeztek a közösségi médiában, és valószínűleg ez a sors vár majd az idei hurrikánok által megtépázott szigetekre is.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.