Szörnyű részleteket árultak el az amerikai diák észak-koreai kínzásáról

Otto Warmbier az apa szerint nem kómában volt, hanem szisztematikusan kínozták, vakká és süketté tették.

Kovács Áron
2017. 09. 27. 5:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fox News reggeli műsorának vendégei voltak Otto Warmbier szülei. Ő volt az az amerikai diák, akit tizenöt év kényszermunkára ítéltek Észak-Koreában, mert kihozott egy propagandaplakátot szállodájának azon részéről, amelyet a személyzetnek tartottak fenn. Júniusban kómás állapotban adták ki az Egyesült Államoknak, ahol néhány nap múlva meghalt.

Észak-Korea tagadja, hogy megkínozták Warmbier-t vagy kegyetlenül bántak volna vele, az állapotát azzal magyarázták, hogy botulizmust – baktériumok által termelt toxin okozta mérgezést – kapott, majd altatót adtak be neki. Ezt a kezdetektől nem hitte el senki, de Warmbier szülei most olyan szörnyű részleteket árultak el fiuk állapotáról, ami még inkább megkérdőjelezi a rezsim állításait.

Fred Warmbier, Otto apja azt mondta: nem volna fair kómának hívni azt az állapotot, amelyben a fia visszakerült az Egyesült Államokba: mozgott, erőszakosan rángatózott, közben pedig ordított, és embertelen hangokat adott. Vak volt és süket, a kezei és lábai teljesen eldeformálódtak, az egyik lábán egy hatalmas heg volt; úgy nézett ki, mintha valaki egy nagy fogóval átrendezte volna a hátsó fogait.

„Ottót szisztematikusan kínozta és szándékosan okozott neki sérüléseket Kim és rezsimje”

– mondta az apa. Cindy Warmbier, Otto anyja szerint csak azért adták ki végül, mert az észak-koreaiak nem akarták, hogy az ő földjükön haljon meg. A család korábban nem engedélyezte a post mortem vizsgálatot vagy a boncolást, mert úgy gondolták, a fiuk már eleget szenvedett.

Warmbier halála után az Egyesült Államok megtiltotta polgárainak, hogy Észak-Koreába utazzanak. A két ország hivatalosan még mindig hadban áll, hiszen a koreai háború békekötés nélkül ért véget 1953-ban.

Az utóbbi időben ismét pattanásig feszült a helyzet Phenjan kísérleti atomrobbantásai és rakétatesztjei miatt. Nem véletlen, hogy a Warmbier család interjújára Donald Trump elnök is reagált: szerinte Észak-Koreán kívül mindenhol úgy hiszik, hogy Otto Warmbier-t megkínozták.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.