Észak-Korea szabadon engedte a 15 évre ítélt diákot

Rex Tillerson szerint a diák már úton van az Egyesült Államokba.

Lakner Dávid
2017. 06. 13. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsivel több mint egy év után Észak-Korea szabadon engedte az amerikai diákot, Otto Warmbiert – számolt be róla a The Guardian. Ismert: tavaly márciusban még 15 év kényszermunkára ítélték az akkor 21 éves férfit, miután kihozott egy propagandaplakátot szállodájának azon részéről, amit a személyzetnek tartottak fenn. Ezt a sztálinista diktatúrában államellenes bűnként kezelik.

Phenjan tavaly még állította, a Virginiai Egyetem diákja az amerikai kormány hallgatólagos támogatásával és befolyása alatt követte el a bűncselekményt.

Rex Tillerson külügyminiszter szerint most viszont elengedték Warmbiert, aki már úton is van az Egyesült Államok felé. Hozzátette, a külügyminisztérium tárgyal három másik fogva tartott amerikai szabadon bocsátásáról is.

Eközben a korábbi NBA-játékos, Dennis Rodman ismét Észak-Koreába látogat, ahol feltehetőleg újra találkozik régi jó barátjával, Kim Dzsong Unnal.

Az amerikai diák szabadon engedése egy egyre feszültebbé váló viszony ellenére vagy épp amiatt következett be. Korábban Trump jelezte, elfogyott a diktatúrával szembeni stratégiai türelem, mire Phenjan atomcsapással fenyegetőzött, majd ballisztikus rakétát lőtt ki. Washington ezek után újabb szankciókat javasolt az ENSZ Biztonsági Tanácsában. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.