Újabb rakétát lőtt Japán felé Észak-Korea

A rakéta 3700 kilométeres repülés után csapódott a tengerbe, az újabb phenjani kísérlet miatt összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

MN
2017. 09. 15. 4:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea újabb rakétát bocsátott fel Phenjan egyik külső kerületéből keleti irányba, a rakéta átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaidó felett, majd a Csendes-óceánba csapódott – jelentették péntekre virradóra a hírügynökségek.

A Jonhap dél-koreai hírügynökség tette közzé először a hírt néhány perccel a rakéta kilövése után, írja az MTI. Ezt követően Tokióban is megerősítették a rakétafelbocsátás hírét, pontosítva, hogy a Hokkaidón fekvő Erimo várostól kétezer kilométerre keletre csapódott a tengerbe az eszköz. A BBC szöuli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a rakéta útja során elérte a 770 kilométer magasságot, és összesen 3700 kilométert tett meg, mielőtt a tengerbe zuhant.

A rakéta típusát még nem sikerült azonosítani, a dél-koreai katonai illetékesek az amerikaiakkal közösen elemzik a rendelkezésre álló információkat.

Mun Dzse In dél-koreai elnök a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülésén utasította a kormányt, hogy a nemzetközi közösséggel együttműködve vizsgálja meg az összes diplomáciai eszközt, amellyel elérhetik, hogy Phenjan felhagyjon nukleáris és rakétaprogramjával. Elrendelte egyben, hogy a dél-koreai hadsereg az Egyesült Államokkal szorosan együttműködve dolgozzon ki hatékony eszközöket válaszul az észak-koreai fenyegetésekre.

A dél-koreai hadsereg egyébként két ballisztikus rakétát indított pénteken, hat perccel az észak-koreai rakéta kilövése után. A Hjunmu-2 típusú, 300 kilométer hatótávolságú ballisztikus rakétákat a két Koreát elválasztó tűzszüneti vonal térségéből indították, az egyik a Keleti-tengeren sikeresen eltalálta a kijelölt célpontot - közölte a szöuli vezérkar. A közlemény szerint a célpont és a gyakorlótér közötti távolság megegyezett azzal a távolsággal, amennyire a Phenjan melletti légitámaszpont van, ahonnan az újabb észak-koreai rakétát pénteken fellőtték.

A másik dél-koreai rakéta még az indítás kezdeti szakaszában a tengerbe zuhant, ennek okát a vezérkar nem részletezte.

Abe Sinzó japán miniszterelnök azonnal reagált a rakétakísérletre, és élesen elítélte az újabb phenjani akciót. Jelezte, hogy sosem fogják tolerálni Észak-Korea veszélyes kísérleteit, és ha a diktatúra továbbra is ezen az úton halad, nem számíthat fényes jövőre.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szintén elítélte az ENSZ határozatait is sértő kilövést, egyúttal Kínára és Oroszországra mint Észak-Korea legnagyobb gazdasági partnereire hárította a reakció felelősségét: „Kína a phenjani rezsim legnagyobb olajbeszállítója, Oroszország pedig az észak-koreai kényszermunkások legnagyobb külföldi munkaadója. Nekik kellene igazán megmutatniuk, hogy nem tolerálják az ilyen vakmerő rakétakísérleteket” – nyilatkozta Tillerson.

Az újabb kilövés miatt  azonnal összehívták az ENSZ biztonsági tanácsát: a pénteki egyeztetést a testület etióp soros elnöke jelentette be, egyúttal azt is jelezte, hogy az ülést zárt ajtók mögött tartják.

James Mattis amerikai védelmi miniszter – aki Nebraskában tett látogatást az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságánál (Stratcom) – újságíróknak azt mondta: az észak-koreai rakéta japánok millióit rémítette meg és késztette arra, hogy fedezékbe vonuljon. A tárcavezető egyúttal bejelentette: a kilövés után az illetékes amerikai tisztségviselők már egyeztettek is. Amikor az egyik újságíró azt feszegette, hogy az Egyesült Államok milyen választ ad az újabb észak-koreai provokációra, Mattis csak annyit felelt: „Erről egyelőre nem akarok nyilatkozni.”

Észak-Korea legutóbb augusztus 29-én tesztelt kísérleti rakétát, amit akkor a dél-koreai hadgyakorlatra adott válasznak neveztek. Kim Dzsongun kormánya az utóbbi egy évben azonban rendszeresen lő ki interkontinentális ballisztikus rakétákat, a tesztek pedig többnyire sikeresen is végződnek: a phenjani vezetés ma már nemcsak Észak-Amerika belső államait is elérő rakétákkal, hanem pusztító erejű atom- és hidrogén-robbanófejekkel is rendelkezik, arzenálját pedig zsarolásra, a környező országok és a NATO provokálására használja fel.

Hua Csun-jing külügyi szóvivő sajtóértekezletén kifejtette, Peking helyteleníti, hogy Észak-Korea megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait, és ballisztikus rakétát lőtt ki. Hangoztatta, minden félnek önmérsékletet kell gyakorolnia. Kína szerint a feleknek el kell kerülniük minden olyan cselekményt, amellyel súlyosbítanák a helyzetet a Koreai-félszigeten és a régióban  - fejtette ki Hua Csun-jing. A külügyi szóvivő megígérte: Kína szigorúan, teljes mértékben és komolyan érvényt szerez az ENSZ BT határozatainak.

Peking ugyan jóváhagyta az Észak-Korea ellen elrendelt legutóbbi ENSZ-szankciókat, ugyanakkor kiállt amellett, hogy újítsák fel a párbeszédet Észak-Koreával, különösen azért, mert Donald Trump amerikai elnök megerősítette, nem zárható ki a katonai megoldás a kérdésben.

Jens Stoltenberg főtitkár hangsúlyozta: Észak-Korea ismételten megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat azzal, hogy pénteken ballisztikus rakétát lőtt át Japán felett. A lépés komoly fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra, ezért globális válaszintézkedésekre van szükség - írta a Twitteren az észak-atlanti szövetség főtitkára.

   

 

 

    

    

    

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.