V4 és Keleti partnerség: Budapesten is előkerültek Emmanuel Macron kijelentései

Vajon a hagyományosan orosz érdekszféra piszkálásával meddig mer elmenni Brüsszel?

Kuthi Áron
2017. 09. 01. 19:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár csütörtökön a visegrádi országok, Észtország és a Keleti partnerségben részt vevő hat állam tanácskozása zárt ajtók mögött folyt Budapesten, a sajtótájékoztatón megosztott részletekből tudni lehetett, a felek csupán egyeztették álláspontjukat a nagy találkozás, a november 24-ére időzített brüsszeli csúcs előtt.

A felek elsősorban azt szeretnék, hogy minél előbb minél több infrastrukturális összeköttetés valósuljon meg Közép-Európa és a Keleti partnerség országai, azaz Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna között, vagyis út- és energiahálózattal jobban bekapcsolódjanak az uniós vérkeringésbe. Az országcsoport ehhez kér majd támogatást novemberben, de a tanácskozáson is nyitva maradt a kérdés: vajon a hagyományosan orosz érdekszféra piszkálásával meddig mer elmenni Brüsszel? Úgy tűnik azonban, a partnerségre szánt forrás mértékének szinten tartásáért is meg kell majd küzdeniük, ami nem arra vall, hogy az EU27-ek olyan komolyan gondolják a keleti politikát.

A Várkert Bazárban tartott találkozón a cseh és a szlovák fél csak államtitkári, az azeriek pedig osztályvezetői szinten képviselték országukat. A lengyel–magyar barátság azonban továbbra is szoros, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és lengyel kollégája, Wytold Waszczykowski egy emberként utasította vissza a varsói kormány Brüsszel általi karanténba zárását, elszigetelését. A magyar politikus azt mondta, jó lenne, ha az európai intézmények „egyes tagállamok kipécézése helyett” végre a valódi feladatukkal foglalkoznának. Brüsszelben épp a találkozó előtt nyilatkozott Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, aki ismét komoly problémának nevezte a lengyel jogállamisági helyzetet, és megint meglengette a 7-es cikkelyes zászlót. Waszczykowski azt sorolta, hányszor egyeztetett az országát szintén keményen bíráló Emmanuel Macronnal, aki mostani körútjából kihagyta Lengyelországot, de ez szerinte nem jelenti azt, hogy a lengyel kormány szorult helyzetbe került volna.

Sokat levont az esemény súlyából, hogy sem az EU soros elnökségét ellátó Észtország külügyminisztere, sem a szomszédságpolitikáért és az uniós bővítésért felelős biztos nem várta meg a sajtótájékoztatót, így kénytelenek voltunk a magyar külügyminisztertől érdeklődni, milyen volt Johannes Hahn, a bizottság külügyi tisztviselőjének hozzáállása a V4 és a keleti partnerek felálláshoz. Szijjártó azt válaszolta, nem látszott Hahnon, hogy rosszul érezné magát ebben a körben, ám szerinte nem is rajta múlik, hogy hogyan teljesít az unió a kérdésben. Sokkal inkább Jean-Claude Junckeren, aki korábban azt mondta, hogy a következő öt évben nem lesz bővítés. 

Pedig nagyon szépen indult minden 2009-ben Prágában, ahol az unió a hat országgal megállapodást kötött. Ám a Krím Oroszország általi elfoglalásával minden megváltozott, és a partnerség ötéves eredményeiről szóló, 2015-ben készült európai parlamenti jelentés gyökeres átgondolást javasolt az együttműködésben. Az anyag új valóságról beszél, és részben ez tükröződik.

Vannak azonban tagadhatatlan eredmények is, épp szeptember 1-jén lépett életbe az EU–Ukrajna társulási megállapodás, amely egyben a partnerség fő csapásirányának sikerét is jelzi, a megváltozott geopolitikai együttállás ellenére. Az időpont elég jelentős mérföldkő, hiszen a szabadkereskedelmi megállapodást is tartalmazó dokumentumnak köszönhetően a felek kölcsönösen megnyitják piacaikat, és Ukrajna az uniós és a nemzetközi jogszabályokhoz, szabványokhoz és előírásokhoz igazodva jogharmonizációt hajt végre.

Névtelenséget kérő szlovák forrásunk a találkozón elmondta, szó esett a visegrádi országok közötti vélt vagy valós széthúzásról, de a diplomata szerint míg politikai szinten vannak önzőnek tűnő kijelentések, a V4-miniszterek technikai kérdésekben szinte naponta egyeztetnek, sms-kapcsolatban állnak. Szinte valamennyi területen adva van az egyetértés, de az Oroszországhoz való viszonyulást és a mag-Európához való csatlakozás kényes témának számít. A politika azonban néha váratlan fordulatokat hoz. Hiába tűnik úgy, hogy Pozsony és Prága kifarol a V4-szövetségből, Románia akár be is jelentkezhet – legalábbis ezt javasolta csütörtökön a román szenátus elnöke. Calin Popescu Tariceanu a román éves misszióvezetői értekezleten azt javasolta, hogy Románia rendszeresen konzultáljon a visegrádi országokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.