Vulkánkitöréstől tartanak Balin, tízezrek hagyták el otthonukat

A riadókészültséget még pénteken a legmagasabb fokozatra emelték a hatóságok.

MTI
2017. 09. 25. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok cáfolták azokat az interneten terjedő híreket, amelyek szerint már ki is tört a tűzhányó, mondván hogy a világhálón közölt fényképfelvételek egy korábbi, az országban történt kitörést mutatják. Sutopo Nugroho, a helyi katasztrófavédelem szóvivője azt mondta, hogy a fotók egy teljesen más vulkánnál készültek.

A hatóságok pénteken emelték a legmagasabb fokozatra a riadókészültséget, jelezve a vulkán közelgő kitörését.

Egy tisztviselő elmondta, hogy 49 300 ember él a vulkán közelében, őket tíz táborban helyezték el. Egyesek ugyanakkor nem akarták elhagyni házukat, őket kényszerrel fogják kitelepíteni.

A vulkán környékén az elmúlt két hétben drámai módon felerősödött a szeizmikus tevékenység. Ennek ellenére a hatóságok azt mondták a turistáknak, hogy nem kell aggódniuk. A Bali északi részén lévő Agung mintegy 70 kilométerre van a turistaparadicsomként ismert Kuta településtől. Az embereknek azt tanácsolták, hogy maradjanak legalább 9 kilométerre a krátertől.

Balin a Ngurah Rai nemzetközi repülőtér rendben működik azóta, hogy pénteken emeltek a riadókészültség szintjén.

A 3031 méter magas Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint 10 kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Akkor mintegy 1200 ember halt meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.