Washington döntött: több százezer fiatal számíthat kitoloncolásra

A még gyerekként illegálisan érkezetteket eddig egy program védte, amelyet még Obama elnök vezetett be.

MTI
2017. 09. 05. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető alkotmányellenesnek minősítette az előző elnök, Barack Obama által öt évvel ezelőtt bevezetett Elhalasztott intézkedés a gyermekkorban érkezetteknek (DACA) nevű programot. Sessions közölte: a belbiztonsági minisztérium már meg is kezdte a hatályon kívül helyezés folyamatát. 

Jeff Sessions azzal érvelt a program visszavonása mellett, hogy nyíltan megkerüli az érvényes bevándorlási törvényeket, továbbá elveszi a munkalehetőségeket az amerikai állampolgároktól. „Nem fogadhatunk be mindenkit, aki ide szeretne jönni, ez ilyen egyszerű\" – fogalmazott a minisztériumban elmondott beszédében Sessions. Leszögezte: az igazságügyi tárca ezért azt ajánlotta Donald Trump elnöknek és a belbiztonsági minisztériumnak, hogy kezdje meg a DACA „fegyelmezett visszavonását\".

A miniszter hangsúlyozta: „határozott meggyőződésünk, hogy ez a felelősségteljes lépés\". Felhívta a figyelmet arra, hogy a kongresszuson a sor. Szavai szerint a kongresszusnak a nemzet érdekeit szem előtt tartó átfogó bevándorlási politikát kell kidolgoznia.

Jeff Sessions nem jelölt meg határidőt a DACA-program visszavonásának végrehajtásához. Beszéde után néhány perccel Elaine Duke, ügyvezető belbiztonsági miniszter közleményt adott ki, amelyben bejelentette: megkezdik a visszavonás folyamatát. Újságírókkal tartott telekonferenciáján Duke közölte azt is: néhány olyan fiatal, akinek a munkavállalási engedélye jövő március 5-én jár le, még az idén október 5-ig kérvényezheti a meghosszabbítását. Ez azt is jelenti – az ügyvezető miniszter megfogalmazásában – hogy a kongresszusnak hat hónapja van új törvén megfogalmazására.

A visszavonás bejelentésének napjától – azaz szeptember 5-től – kezdve azonban új DACA-engedélyt nem adnak ki.

Az első reakciók vegyesek voltak. Paul Ryan, házelnök reményét fejezte ki, hogy a képviselőház és a szenátus képes lesz megegyezésre jutni az átfogó és tartós bevándorlási törvény ügyében. Nancy Pelosi, a demokrata párti képviselőcsoport vezetője \"szégyenletesnek\" és \"a politikai gyávaság\" megnyilvánulásának nevezte a döntést, Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője pedig leszögezte: a demokraták annak megakadályozásán fognak dolgozni, hogy Trump \"szörnyen rossz döntése valósággá váljék\". Schumer újságíróknak azt mondta: \"az amerikaiak tisztában vannak azzal, hogy milyen szívtelen dolog megszüntetni a DACA-t\". A republikánus John McCain szenátor szerint a döntés \"a bevándorlási politika rossz megközelítése\".

Az igazságügyi miniszter bejelentése után Donald Trump közleményt adott ki. Az elnök leszögezte: nem szeret szüleik tetteiért megbüntetni gyermekeket, akik közül sokan ma már felnőttek, \"de azt is el kell ismernünk, hogy azért vagyunk a lehetőségek nemzete, mert a törvényesség nemzete vagyunk\". Trump felhívta a figyelmet arra, hogy fokozatos folyamatról van szó, kiadott DACA-engedélyek csak 6 hónap múlva kezdenek lejárni, és valójában 24 hónapon keresztül érvényben maradnak. \"Nem egyszerűen arról van szó, hogy megszüntetem a DACA-t, hanem inkább arról, hogy lehetőséget teremtek a kongresszusnak ahhoz, hogy végre cselekedjék\" - fogalmazott a közleményben Trump. Utalt arra, hogy az igazságügyi miniszter és jogi szakértők szerint a DACA alkotmányellenes, az előző elnök, Barack Obama a kongresszus megkerülésével hozta létre, ezért nem lehet sikeresen megvédeni a bíróságokon sem.

Az amerikai elnök fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy szerinte Washingtonban \"senki nem mutatott együttérzést azon amerikaiak millióival, akik ennek a tisztességtelen rendszernek az áldozatai voltak\". Majd hozzátette: \"mielőtt feltesszük a kérdést, hogy mi a korrekt az illegális bevándorlókkal, meg kell kérdeznünk az is, hogy mi a korrekt az amerikai családokkal, diákokkal, adófizetőkkel és a munkát keresőkkel\".

Trump azt ígérte, hogy \"szívvel és együttérzéssel\", de törvényes és demokratikus folyamat révén oldják meg a DACA-ügyet és ezzel egyidejűleg a bevándorlás reformját is. \"A kongresszuson a sor, hogy cselekedjék!\" - fogalmazott. Washingtonban, a Fehér Ház előtt tüntetők jelentek meg. Az amerikai televíziókban megszólaltatottak között volt, aki \"a fehér felsőbbrendűség megnyilvánulásának\" minősítette a döntést a DACA visszavonásáról, mások a bizonytalanság légköréről beszéltek, és sokan hangoztatták, hogy \"a végsőkig küzdenek ellene\".

Napok óta idézik az amerikai televíziók elemzői Donald Trump februárban elmondott szavait, amikor az elnök arról értekezett, hogy mennyire szereti az álmodozóknak nevezett réteget, és általában a fiatal nemzedékeket. Hogy állítólagos érzelmei vajon befolyásolták-e döntésében, nem tudni, de csaknem valamennyi elemző szerint nehéz a döntés. A The New York Times hétfői száma például – bennfentes információkra hivatkozva – arról írt, hogy Trump az elmúlt hónapokban hol az álmodozók támogatójának, hol kitoloncoltatójának tűnt. Álmodozóknak (Dreamers) azokat a fiatalokat nevezik az amerikai politikai és közbeszédben, akiket illegális bevándorlóként érkező szüleik gyermekként hoztak az Egyesült Államokba, és ők már ott nőttek fel. Mintegy nyolcszázezer ilyen fiatal él jelenleg az országban. Rengetegen alig emlékeznek szülőhazájukra, és gyakran semmilyen kapcsolatuk nincs vele; az Egyesült Államokat tartják a hazájuknak, de semmiféle hivatalos dokumentumuk nincs, illegálisan tartózkodnak az országban. Elsöprő többségben mexikói és latin-amerikai fiatalokról van szó. Donald Trump tavalyi elnökválasztási kampányának egyik ígérete az volt, hogy kiutasíttatja őket az országból, és megszünteti azt a programot, amely jelenleg védelmet nyújt nekik. Öt évvel ezelőtt Barack Obama amerikai elnök a kongresszus megkerülésével, elnöki rendelettel hozta létre a kiskorúakat és fiatalokat a kitoloncolástól védő programot.

A program nem automatikus, hanem jelentkezni kell rá: lényege, hogy aki minden feltételnek megfelel, hivatalosan kérelmezheti, hogy két évig ne toloncolják ki az országból. Olyanok jelentkezhetnek, akik tizenhat éves koruk előtt érkeztek az Egyesült Államokba, és legalább 2007 júniusa óta az országban élnek. Harmincévesnél idősebb illegális bevándorló nem vehet részt a programban. A jelentkezést a bevándorlási hivatal tisztségviselői hagyják jóvá, és akinek a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) ellenőrzései után elfogadják az igénylését, az jogosult az Egyesült Államokban személyi igazolványként is használt jogosítvány megszerzésére, tanulhat felsőoktatási intézményben, és legálisan vállalhat munkát. A kérelem két év után megújítható.

Idén nyár elején tíz amerikai állam főügyésze kérvényezte Donald Trumptól a DACA eltörlését, és tíz állam pert is kilátásba helyezett, ha az elnök nem szünteti meg a programot. A bírálók egyik érve az, hogy Barack Obama megkerülte a törvényhozást, és elnöki rendelettel döntött a program létrehozásáról, mintegy amnesztiát adva ezzel illegális bevándorlóknak.

Múlt pénteken az amerikai gazdasági élet befolyásos szereplői viszont nyílt levélben arra kérték Trumpot, hogy hagyja érvényben a DACA-t, ne utasítsa ki az országba gyermekként érkezett illegális bevándorlókat. A levelet több mint háromszáz gazdasági vezető írta alá, köztük az Apple, az Amazon, a General Motors, a Microsoft és a Facebook vezetői. „Az álmodozók alapvető fontosságúak vállalataink és az egész gazdaság számára. A gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést velük együtt tudjuk megvalósítani” – áll a levélben. A The New York Times értesülése szerint a Fehér Ház tanácsadói is megosztottak az ügyben. Az elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner, illetve az Országos Gazdasági Tanács elnöke, Gary Cohn arról győzködte Trumpot, hogy ne elvesse, hanem támogassa a DACA programot, amelyet a republikánusok egy része és a közvélemény is támogat. Jeff Sessions igazságügyi miniszter és Stephen Miller, a Fehér Ház egyik tanácsadója viszont azzal érvelt a program megszüntetése mellett, hogy Trump a választási kampányban a DACA eltörlését ígérte.

Republikánus és demokrata párti politikusok egyaránt kiálltak a program megtartása mellett. Igaz, a republikánusok megosztottak, de befolyásos politikusaik az álmodozók védelmének fenntartását szorgalmazzák. Paul Ryan házelnök például arról nyilatkozott, hogy „törvényhozói döntésre van szükség”, és a törvényhozás dolgozik is ezen, Mike Coffman coloradói republikánus képviselő pedig bejelentette, hogy az álmodozókat védő törvényjavaslatot javasol.

Maga Donald Trump múlt pénteken a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: „Szeretjük az álmodozókat. Mindenkit szeretünk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.