A baltás gyilkos és az azeri pénz ügyét vizsgáltatnák az Európa Tanáccsal

Egy örmény politikus Safarov kiadatásának és a Magyarországra ezután érkezett dollármilliók ügyének összefüggéseire kíváncsi.

MN
2017. 10. 09. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baltás gyilkos, Ramil Safarov kiadatásának körülményeit és a Magyarországra ezt követően érkezett azeri pénzek ügyét vizsgáltatná ki az Európa Tanáccsal Najra Zohrabjan, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében tevékenykedő örmény delegáció tagja – írja az Armenpress.

Safarov 2004-ben ölt meg egy örményt Budapesten, 2012-ben adta ki Magyarország. Ezt követően, 2012–2013-ban azonban több részletben 7,6 millió dollár érkezett egy azeri hátterű offshore cégtől a Velasco International offshore vállalat magyarországi számlájára. Az ügyről és az azeri pénzmosoda néven hírhedté vált korrupciós botrány másik magyar száláról itt írtunk bővebben.

Zohrabjan hétfőn azt kérte képviselőtársaitól, tárják fel a tagországok érintettségét ebben a botrányban. – Úgy vélem, magyar kollégáinkat is érdekli, hogyan kerültek dollármilliók egy olyan MKB Banknál vezetett számlára, amelyet a Metastar Invest nyitott meg, az a cég, amely korábban sok pénzt utalt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése korábbi alelnökének, Luca Volonténak. Ő feltehetően ezekben a pillanatokban is az olasz ügyészségnek mesél arról, milyen szívélyes viszonyt ápolt totalitárius barátjával – jelentette ki Zohrabjan. Volonte egyébként jó kapcsolatot ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel, de Zohrabjan itt feltehetően Ilham Aliyev azeri elnökre célzott.

A nő felvetése nem nélkülöz minden alapot, hiszen a baltás gyilkos kiadása utáni két évben váltak igazán intenzívvé az azeri–magyar kapcsolatok, ekkor nyílt kereskedőház Bakuban, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is ekkor „reklámozta” lelkesen Azerbajdzsánt. Nem mellesleg ekkor lett hegyi-karabahi testvérvárosa a jobbikos vezetésű Gyöngyösnek is. – Visszautasítok minden olyan sejtetést, sumák találgatást, amely kapcsolatot feltételez bűnügyek és a magyar kormány között – jelentette ki szeptember 6-án tartott sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter az azeri pénzmosoda kapcsán feltett kérdésre.

Nem meglepő, hogy egy örmény képviselő emelte fel a szavát az ügyben, hiszen a Safarov-kiadatás náluk szólt a legnagyobbat, meg is szakították a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Jerevánban már akkor titkos háttér-megállapodásról suttogtak. Ennek utcai megnyilvánulása volt 2012 őszén egy tüntetés Jerevánban, néhány nappal az örmény katona meggyilkolásáért elítélt, de Budapest által szabadon engedett Safarov hazaérkezése után. Örmény aktivisták pénzt dobáltak egy magyar zászlóra, majd meggyújtották, jelképezve, hogy Baku megvette a magyarokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.