A vád szerint bennfentesként kereskedett az izlandi kormányfő

A gyanú szerint a 2008-as válság előtt jókor adta el részvényeit.

MTI
2017. 10. 06. 20:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azzal gyanúsítják a Panama-iratokban is említett izlandi kormányfőt, hogy közvetlenül a 2008-as pénzügyi válság előtt eladta banki részvényeit, mégpedig egy olyan pénzintézetéit, amelyet rögtön ez után államosítottak – írta pénteken az izlandi média és a The Guardian című brit napilap.

A Stundin című, kéthetente megjelenő újság, a Reykjavik Media oknyomozó ügynökség és a The Guardian szerint Bjarni Benediktsson egy befektetési alapon keresztül birtokolt részvényeket az ország akkori egyik legnagyobb bankjában, a Glitnirben, és néhány órával az államosítás előtt vált meg majdnem az összestől.

Az újságírók hivatalos papírokra és ímélekre hivatkoznak a kormányfő számára három héttel az előre hozott parlamenti választás előtt igencsak kényelmetlen értesülések bizonyítására.

Bjarni Benediktsson, aki akkor parlamenti képviselő és a gazdasági és pénzügyi bizottság tagja volt, 119 millió korona (301 millió forint) értékben vált meg részvényektől. A The Guardian szerint 2008 márciusában 165 millió korona (417,5 millió forint) értékben voltak részvényei.

A dokumentumok szerint Benediktsson állítólag jó kapcsolatot tartott fenn a Glitnir vezetőivel, eléggé szorosat ahhoz, hogy az izlandi média feszegetni kezdjen egy esetleges bennfentességet a parlamenti képviselő és banki ügyfél esetében.

A konzervatív kormányfő tagadta, hogy bennfentesként hajtotta végre a tranzakciót. „Valamennyi, a Glitnir bankra vonatkozó tranzakcióm szabályos volt. Többször is ellenőrizték őket. Ez a lényeg” – írta a Facebook-oldalán, amelyen elismerte az eladásokat. Benediktsson azt állítja, hogy 2008. október 2-án adott megbízást az eladásra. A csődbe jutott izlandi bankok megvédését szolgáló államosításra vonatkozó törvények 6-án léptek hatályba.

„A hivatali hatáskörömmel való visszaéléssel és bennfentes kereskedéssel vádolnak. Mindkét vád hamis” – jelentette ki a miniszterelnök.

Bjarni Benediktsson családja az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb Izlandon. Apja és nagybátyja állítólag szintén néhány órával az összeomlás előtt adta el a Glitnirben lévő követeléseit.

A kormányfő neve felmerült a 2016 áprilisában a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda által levezényelt nagyszabású offshore-ügyletekről kiszivárogtatott Panama-iratok kapcsán is. Az akkor még pénzügyminiszteri tisztséget betöltő Benediktsson nevét egy seychelles-i offshore céggel hozták kapcsolatba.

Az előre hozott választást október 28-ára írták ki, miután az egyik párt kilépett a koalícióból. A miniszterelnök akkor is kényes helyzetbe került, azzal vádolták, hogy fedezte az apját egy zavaros jogi ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.