Abe Sinzó nyert a japán parlamenti választáson

Az előrejelzéseknek megfelelően a jelenlegi kormányfő pártja és szövetségesei a befutók.

MN
2017. 10. 22. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alig tizenkét napos választási kampány után vasárnap reggel hétkor megkezdődött Japánban az előre hozott parlamenti választás, miután a miniszterelnök feloszlatta a parlament képviselőházát – Abe Sinzó ezzel szerezne nagyobb támogatottságot a jóléti intézkedéseinek és a biztonságpolitikájának, mondván, az érvényben lévőket át kell alakítani az észak-koreai fenyegetés miatt. Már az előzetes felmérések fölényes győzelmet jósoltak a jelenlegi kormányfő pártjának és szövetségeseiknek. A Kyodo japán hírügynökség megbízásából készült októberi felmérés szerint a konzervatív nacionalista kormányfő pártja, a Liberális Demokrata Párt (LDP) a 465 fős alsóházban nagyjából 280 képviselői helyet szerezhet, de szövetségesével, a Komeito párttal együtt akár szűk kétharmados többségre is szert tehet a parlamentben.

A százmillió jogosult este nyolcig adhatja le a voksát. A részvételi arányról is sejthető volt, hogy befolyásolhatja az ítéletidő: Tokióban és az ország nagy részén szakadatlanul zuhog az eső, és 4-es erősségű tájfun közeledik a fő szigethez, Honsúhoz. Az elemzők szerint az alacsony részvételi arány a konzervatív nacionalista kormányfőnek kedvez, akinek a szavazói elszántabbak, mint a megosztott és meggyengült ellenzéki pártoké. Abe ebben a megosztottságban bízva oszlatta fel szeptemberben az alsóházat. Kampányában az Észak-Koreával szembeni keménységét és a gazdaság fellendülését célzó politikáját helyezte előtérbe. A szomszédos fenyegetés miatt, önvédelmi célzattal módosítaná az alkotmány II. fejezetének 9. cikkelyét, melyet békeparagrafusnak is neveznek – ez ugyanis megtiltja az ország számára, hogy háborúban vegyen részt: „Egy igazságosságon és renden alapuló nemzetközi békére komolyan törekedvén a japán nép mindörökre lemond a háborúról mint a nemzet szuverén jogáról, és az erő használatáról és az azzal való fenyegetésről mint eszközökről a nemzetközi viták intézésében. Annak érdekében, hogy e célt megvalósítsa, soha nem fog fenntartani földi, tengeri vagy légi erőket, sem más háborús potenciált. Az államnak nincs joga hadviselésre.”

A szintén nacionalista, de ellenzéki Koike Juriko csak néhány nappal a választások előtt jelentette be, hogy Remény Pártja néven új mozgalmat alapít. A fő ellenzéki párt, a demokrata párt választási esélyei is igencsak megcsappantak, miután tagjainak nagy része a Remény Pártjához csatlakozott, míg a balszárny egyik vezéralakja, Edano Jukio októberben megalapította a Japán Alkotmányos Demokrata Pártot.

A vártnak megfelelően Abe Sinzó és pártja nyerte a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokat Japánban a szavazókörök zárása után közzétett exit poll eredmények szerint, ezzel a 63 éves elnök harmadik ciklusát kezdheti el. Koalíciós partnerével, az Új Komeito párttal minden valószínűség szerint több mint 300 helyre számíthat a törvényhozás 465 fős alsóházában az első mandátumbecslések alapján. A TBS kereskedelmi televízió ennél is több, 311 helyet valószínűsít a koalíciós pártoknak, ami már a kétharmados többség megtartását jelentené. Abe Sinzó szeptemberben írt ki előre hozott választásokat. Az elnök azzal indokolta döntését, hogy így akar széles körű támogatottságot szerezni a növekvő észak-koreai fenyegetés miatt átalakításra szoruló biztonságpolitikájának, továbbá új jóléti intézkedéseinek. Az előre hozott választások hivatalos eredményei hétfőre várhatóak, néhány helyen azonban minden valószínűség szerint elhalasztják a szavazatok összeszámlálását a szigetországot sújtó ítéletidő miatt. A választásokon 106,4 millióan adhatták le voksukat az összesen 1180 jelöltre. A részvételről egyelőre nem közöltek pontos adatokat, de egyes források szerint igen alacsony volt. Az urnazárás előtt két órával, helyi idő szerint 18 órakor a szavazók mindössze 29,99 százaléka voksolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.