Bajban Katalónia: Madrid megszavazta a 155-ös cikkelyt

A forradalmi frázisok sem az ellenzéket, sem Madridot nem hatják meg.

MN
2017. 10. 26. 20:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta a spanyol parlament felsőházának eseti bizottsága csütörtök este azt az intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előre hozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza. A spanyol kormány által benyújtott javaslatokat a testület 27 képviselőjéből 22-en támogatták, csak öten szavaztak ellene. Az elfogadott intézkedésről pénteken tart vitát és szavazást plenáris ülésén a szenátus.

Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes a bizottság ülésén a kormány javaslatai mellett érvelve arról beszélt, hogy minden kormány kötelessége a törvények betartása és betartatása. – Egy kormány sem engedheti meg, hogy a területén ne legyen teljes a fejlett demokrácia – mondta a spanyol politikus, hozzátéve, Katalóniában jelenleg éppen ez történik. Kivételes helyzetben szerinte az államnak joga van rendkívüli eszközökhöz nyúlni, és ami a 155-ös cikkben szerepel, az nem csak Spanyolországban létezik. – Katalóniát meg kell menteni azoktól, akik a törvényen kívül helyezik – mondta, hozzátéve, hogy a katalán kormányból mindig hiányzott az egyetértés és a párbeszéd szellemisége. 

A szenátus levélben ajánlotta fel Carles Puigdemont katalán elnöknek, hogy személyesen vegyen részt a vitában, ő azonban nem élt a lehetőséggel. Délelőtt faxon juttatta el állásfoglalását, amelyben a spanyol kormányzati beavatkozás ellen érvelt. 

Barcelonában egyébként a napokban egymást érték a maratoni kormányülések. Szerdán hét órán át tanácskozott a Puigdemont által vezetett katalán kormány arról, mit lépjenek a spanyol kabinet előre hozott választásokat kilátásba helyező fenyegetésére. Csütörtökön pedig először úgy lehetett tudni, az elszakadáspárti Puigdemont ki is hirdeti a rendkívüli voksolást, de beszédét végül nem mondta végig. A bizonytalankodás közepette két kormánypárti politikus le is mondott mandátumáról. Később, csütörtök este a katalánoknál újabb válságtanácskozás kezdődött, miközben ezrek tüntettek Barcelona utcáin az autonómiáért. Az ülés célja annak megvitatása volt, hogy milyen hatásai lehetnek a spanyol alkotmány 155-ös cikke alkalmazásának. A katalán ellenzék ezért előre hozott választásokat követelt a barcelonai parlament csütörtöki ülésén, míg a kormánypárt a függetlenség kinyilvánításának tervéről beszélt.

Az utóbbi táborhoz tartozó politikusok beszédei bővelkedtek a forradalmi szófordulatokban. Lluís Corominas, a Junts pel Sí (Együtt az igenért) kormányzó pártszövetség képviselője azt mondta: az alkotmány 155-ös cikke támadás a katalán nép ellen. – Vérrel és félelemmel akarja kierőszakolni Spanyolország egységét – jegyezte meg, hozzátéve: pártja javasolni fogja, hogy a katalán parlament pénteken nyilvánítsa ki a függetlenséget a katalán néptől október 1-jén, a népszavazáson kapott mandátum alapján. Ana Gabriel, a függetlenséget támogató szélsőbaloldali Népi Egység (CUP) képviselője beszédében azt mondta: a 155-ös cikk „bosszúszomjból” született. Ezzel szemben a katalán ellenzék a spanyol kormányéhoz hasonló retorikát választott. Inés Arrimadas, a katalán parlament legnagyobb ellenzéki erejének számító Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt politikusa felszólalásában közölte: „Katalónia nem lesz független, de szegényebb lesz, köszönhetően önöknek”. – Egy kormánya sem okozott annyi kárt Katalóniának, mint ez a mostani – hangsúlyozta, de szerinte még időben vannak, hogy visszatérjenek a törvényességhez, és az egyetlen kiútnak az előre hozott választásokat nevezte. – Jobban szeretnénk, ha azt ön írná ki – mondta a régió elnökének, Carles Puigdemont-nak az ellenzéki képviselő.

A katalán gazdaságnak okozott kárt hangsúlyozta a spanyol kormány is. A miniszterelnök-főhelyettes újfent törvénysértéssel vádolta a barcelonai kormányt, és sérelmezte, hogy „felelőtlen politizálásukkal” – elriasztva már több száz céget az országrészből – óriási károkat okoznak a spanyol gazdaságnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.