Börtönre ítéltek egy 88 éves holokauszttagadót Németországban

Ursula Haverbecket korábban négy alkalommal ítélték el, de sosem került rács mögé.

MTI
2017. 10. 17. 7:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haverbeck felett – akit korábban már többször elítéltek közösség elleni izgatás miatt – ezúttal egy berlini bíróság mondott ítéletet, amiért 2016 januárjában a főváros egyik éttermében nyilvánosan kijelentette, hogy a nácik által elkövetett népirtás nem létezett, és nem voltak gázkamrák Auschwitzban. Haverbeck azt is kétségbe vonta, hogy több millió embert gyilkoltak meg a haláltáborban.

Az idős asszony tagadta a vádat: azzal érvelt, hogy csak egy könyvből idézett részleteket. A nő beszédéről – aki azonnal bejelentette, hogy fellebbezni fog – filmfelvétel készült.

Ursula Haverbecket korábban négy alkalommal ítélték el hasonló kijelentések miatt, egyebek mellett 2015-ben tízhavi letöltendő börtönbüntetésre, amiért kijelentette, hogy a holokauszt a „történelem legnagyobb hazugsága volt”. Eddig azonban sosem került rács mögé: sorra megfellebbezte az ítéleteket, és egyetlen eljárás se jutott el a végrehajtandó ítélet stádiumába. 

Internetes oldalán Ursula Haverbeck „a történelem felülvizsgálatának” képviselőjeként és az „igazság rendíthetetlen harcosaként” mutatkozik be. Férjével, az 1999-ben elhunyt, szélsőjobboldali aktivista Werner Georg Haverbeckkel 1963-ban Vlothóban megalapította a Collegium Humanumot, amely a holokauszttagadók gyűjtőhelye volt. A szervezetet 2008-ban tiltották be.

A történészek szerint 1,1 millió ember – közöttük egymillió zsidó – halt meg csak az auschwitz–birkenaui haláltáborban. A nácik összesen hatmillió zsidót gyilkoltak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.