Egyszerre támadja a kurdokat és az Iszlám Államot az iraki sereg

A szír határ és Kurdisztán területén is offenzívát indított csütörtökön az iraki haderő.

Koncz Tamás
2017. 10. 26. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iraki hadsereg támadást indított csütörtök hajnalban, hogy visszafoglalja az Iszlám Állam terrorszervezettől a szíriai határ és az Eufrátesz folyó mentén fekvő Rava és al-Kaim városokat – jelentette az al-Arabíja televízió.

Információik szerint a kormányerők három irányból támadnak, s a műveletekben közreműködnek a nemzetközi koalíció alakulatai, valamint a szunnita törzsek is.

Az iraki hadsereg már szerdán bejelentette, hogy a dzsihadista szervezet elleni végső ütközetre készül a szíriai határ közelében, s hogy a légierő által a térségben leszórt röplapokon megadásra szólították fel az ott lévő szélsőségeseket.

Bár a terrorszervezet fegyveresei a határ másik, szíriai oldalát még ellenőrzik, területeik egyre szűkülnek, ahogy a Washington és szövetségesei által támogatott felkelők, valamint a Moszkva és Teherán pártfogását élvező damaszkuszi kormányerők kiszorítják őket az egykor fennhatóságuk alatt álló térségekből. A kalifátusnak is nevezett szervezet iraki központja, vagyis Moszul júliusban, szíriai bázisuk, Rakka pedig a múlt héten esett el, írja az MTI.

Az iraki hadsereg emellett szimultán támadja a kurdok északi állásait is: alakulataik a Népi Mozgósítás nevű síita félkatonai szervezet támogatásával tüzérségi csapásokat mértek pesmerga állásokra, az északi Ninive tartománybeli Zumar körzet felől.

A pesmergák elleni csapásokról az autonóm Kurdisztán biztonsági tanácsa (KRSC) számolt be. A tanács felszólította az iraki erőket, hogy vonuljanak vissza a környező területekről, és fogadják el a kurd regionális kormány feltétel nélküli tárgyalásokra vonatkozó ajánlatát, amelyet órákkal az újabb iraki offenzíva kezdete előtt tett közzé.

A testület egyúttal felhívást intézett az Egyesült Államokhoz, hogy „vessen véget Irak meggondolatlan viselkedésének”.

Az iraki kurd régió kormánya szerda hajnalban tett közzé nyilatkozatot, amely szerint – engedve Bagdad követelésének – kész felfüggeszteni a Kurdisztán függetlenségéről egy hónapja tartott népszavazás eredményét és nyílt párbeszédet kezdeni az iraki alkotmány alapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.