Elesett az Iszlám Állam fővárosa, Rakka

Az USA által támogatott kurd és arab milíciák visszafoglalták a szíriai Rakkát az Iszlám Államtól.

MTI
2017. 10. 17. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok által támogatott szíriai milíciák teljesen visszafoglalták Rakkát az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől – közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil aktivistaszervezet, amit a milíciaszövetség egyik szóvivője megerősített. A kurd és arab milíciák alkotta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) – amelyet az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció támogat – június óta támadta a dzsihadistákat a kelet-szíriai Rakkában.

„A katonai művelet befejeződött Rakkában, de még véghezviszünk egy tisztogatási műveletet, hogy végezzünk a Daesh (az Iszlám Állam rövidítése arab nyelven) helyi alvósejtjeivel” – mondta Talal Szalu, az SDF szóvivője.

Hírügynökségek nem sokkal korábban jelentették, hogy az SDF legnagyobb tagmilíciája, a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) kitűzte zászlaját a rakkai stadion felett, amely azon kevés létesítmények egyike volt a városban, amelyet a dzsihadisták még ellenőrzésük alatt tartottak. A stadionban is befejeződtek a harcok, az épületet és a sportpálya talaját azonban egyelőre nem tudták megtisztítani az aknáktól. A dzsihadisták másik, sokáig tartott bástyája a kórház volt a városban.

„Elmondhatjuk, hogy Rakka 99 százaléka tiszta a Daesh terroristáitól, de még be kell fejezni a tisztogatási műveletet a kórházban”, hátravan még az aknák megsemmisítése és az Iszlám Állam maradék zsoldosainak likvidálása – közölte Núri Mahmúd, a YPG szóvivője. Szemtanúk szerint már csak szórványosan hallhatók lövések Rakkában, közben pedig az SZDE harcosai ünnepelnek az utcákon.

Az As-Sark Al-Auszat című pánarab napilap arról számolt be kedden internetes felületén, hogy az Iszlám Állam oldalán Rakkában harcoló külföldi zsoldosok megadták magukat. Az SDF vasárnap közölte, hogy az Iszlám Állammal kötött megállapodással összhangban 275 szíriai dzsihadista távozott a városból, és az Iszlám Állam több mint háromszáz, javarészt külföldi fegyverese maradt csak Rakkában. Később azonban kiderült, hogy a várost elhagyó szíriai dzsihadisták között külföldi zsoldosok is voltak.

Az SDF június 6-án indította meg a Rakka és környéke felszabadítását célzó ostromát, amelyben az OSDH legfrissebb adatai szerint körülbelül 3250 ember, köztük legalább 1130 civil vesztette életét. A több mint négy hónapig tartó harcokban ezenkívül több ezren eltűntek – közölte Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója a dpa német hírügynökséggel. A dzsihadisták által 2014-ben elfoglalt Rakka visszafoglalása mérföldkő lesz a dzsihadista szervezet által kikiáltott kalifátus felszámolásának folyamatában. Az Iszlám Állam iraki fellegvárából, Moszulból már kisöpörték a szervezetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.