Először emeltek vádat az amerikai elnökválasztás orosz manipulálása miatt

Rober Mueller különleges ügyész nem árulja el, kit vádolnak az orosz befolyásszerzés segítésével.

MN
2017. 10. 28. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtörtént az első vádemelés az Egyesült Államokban a tavalyi amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás ügyében.

Robert Mueller, a vizsgálat irányításával megbízott különleges ügyész, aki korábban a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) igazgatója volt, pénteken helyi idő szerint késő este nyújtotta be a vádemelési javaslatot, miután a vádemelésre jogosult szövetségi nagy esküdtszék is jóváhagyta.

A hírt először a CNN televízió jelentette, majd a The Wall Street Journal című lap is megerősítette. Konkrétumok azonban még nem kerültek nyilvánosságra, mind a vádesküdtszék, mind Robert Mueller hivatala elhárított minden érdeklődést. A CNN értesülései szerint hétfőn kerül sor az első letartóztatásra.

Muellert idén májusban bízták meg a vizsgálat irányításával, miután Donald Trump elnök eltávolította posztjáról James Comey addigi FBI-igazgatót, aki 2016 júliusa óta szintén vizsgálódott az orosz beavatkozás ügyében. Mueller vizsgálata elsősorban a Trump-kampány és orosz tisztségviselők esetleges összejátszására összpontosít, ezenkívül vizsgálja Donald Trump volt kampánymenedzsere, Paul Manafort és volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn külföldi megbízásra végzett lobbitevékenységeit is.

Manafortot már 2014-ben, az Obama-kormány alatt is megfigyelték, mivel politikai konzultáns cége tanácsokat adott az akkor még oroszbarát ukrán kormánynak. A CNN információi szerint a férfi később arra biztatta orosz kapcsolatait, hogy nyújtsanak segítséget Donald Trump kampányához.

Michael Flynn, Trump első – és alig három héttel a kinevezése után lemondásra kényszerített – nemzetbiztonsági tanácsadója pedig azért került a titkosszolgálatok látókörébe, mert kapcsolatban állt, és az elnök tudta nélkül többször is egyeztetett Oroszország Washingtonba akkreditált nagykövetével, valamint az RT orosz tévétársaságtól honoráriumot is kapott egy oroszországi rendezvényen való részvételéért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.