Már Obamáék is megfigyelhették Trump oroszokkal dolgozó menedzserét

Az amerikai hírszerzés 2014-ben is kíváncsi volt Paul Manafort kijevi üzleteire és orosz tisztviselőkkel fenntartott kapcsolataira.

MN
2017. 09. 19. 4:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CNN hírtelevízió kedden közzétett információi szerint Donald Trump amerikai elnök volt kampánymenedzsere, Paul Manafort lehallgatását már az előző elnök, Barack Obama kormánya elrendelte.

A lehallgatás bírói felhatalmazás alapján, az amerikai hírszerzés javaslatára történt. 2014-ben kezdődött, és folytatódott a tavalyi elnökválasztási kampány idején, majd az idén, év elején is, amikor Donald Trump és Manafort beszélgetéseit rögzítették – írja az MTI.

2014-ben azért rendelték el Manafort megfigyelését, mert a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) látókörébe került annak a washingtoni politikai konzultáns cégnek a tevékenysége, amelynek Manafort is dolgozott. A cég az akkor hatalmon lévő, oroszbarát ukrán kormánynak adott tanácsokat. AZ FBI később bizonyítékok hiányában abbahagyta a megfigyelést, de a tavalyi választási kampány idején ismét felújította. Akkor már állítólag kifejezetten azért, hogy a Trump-kampány és orosz tisztségviselők esetleges „összejátszását” fürkésszék.

Valakinek a lehallgatására az igazságügyi minisztérium vezetőjének kell rábólintania, s az engedélyt abban az esetben adják meg, ha érdemlegesnek tartott gyanú merül fel.

A CNN állítása szerint a megfigyeléssel, lehallgatással gyűjtött információk arról tanúskodnak, hogy Manafort arra buzdította volna az oroszokat, segítsenek Trump kampányában.

A hírtelevízió nem nevezi meg forrásait, de leszögezi, hogy két forrása szerint a rögzített információk nem tartalmaznak perdöntő bizonyítékokat az amerikai választási kampányba történt esetleges orosz beavatkozásról.

Ugyanerről, az orosz beavatkozás hiányáról beszélt korábban Christopher Wray, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, vagyis az FBI új igazgatója is – igaz, elődje, Robert Mueller még eltökélten kutatott a Trump-éra orosz kapcsolatai után, leváltása után pedig különleges ügyészként folytatta a a vizsgálatot.

Paul Manafortnak elvileg a múlt héten kellett volna megjelennie a vádemeléssel is felhatalmazott nagy esküdtszék előtt, de a meghallgatást indoklás nélkül elnapolták. Nem Manafort azonban az egyetlen, akit orosz kapcsolatai miatt kényszerült magyarázkodásra: Trump első nemzetbiztonsági – és alig három héttel a kinevezése után lemondásra kényszerített – tanácsadója, Michael Flynn az elnök tudta nélkül többször is egyeztetett Oroszország Washingtonba akkreditált nagykövetével, valamint az RT orosz tévétársaságtól honoráriumot is kapott egy oroszországi rendezvényen való részvételéért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.