Hszi Csin-ping egy sorba kerülhet Mao Ce-tunggal

Megválasztotta új központi bizottságát a Kínai Kommunista Párt.

MTI
2017. 10. 24. 5:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétszáz szavazati joggal rendelkező tagból álló testület a kongresszus befejezése után, szerdán adja majd áldását a mostanáig huszonöt tagú politikai bizottság és a legfelsőbb vezetés, a héttagú állandó bizottság összetételére. Ez utóbbi testületből Hszi Csin-ping államfőt és Li Ko-csiang kormányfőt leszámítva mindenki visszavonul.

Elemzők várakozása szerint mindkét testület személyi összetétele alaposan megújul, megerősítve ezzel „a kínai szocializmus új korszakát” ígérő főtitkár, Hszi Csin-ping hatalmi helyzetét.

Szinte biztos, hogy a kongresszus kétezer-háromszáz küldötte rögzíti a kommunista párt alapszabályában a főtitkár „ideológiai örökségét”, és a neve is bekerül majd oda, amivel Hszi egy sorba kerül a Kínai Népköztársaság alapítójával, Mao Ce-tunggal és a kínai gazdasági reformok atyjával, Teng Hsziao-pinggel.

Mao óta egyetlen más előző vezető eszméjét sem nevesítették még életében. Teng Hsziao-pingé is csupán halála után került bele a pártalkotmányba. Hszi közvetlen elődeinek, Csiang Cö-minnek és Hu Csin-taónak iránymutató eszméi ugyan bekerültek a pártalkotmányba, nem nevesítve.

Hszi a pártkongresszuson a múlt héten kijelentette, hogy a kínai nép és nemzet nagy és fényes jövő előtt áll. Hangoztatta egyben: „Ebben a jelentős időszakban sokkal nagyobb az önbizalmunk és büszkeségünk. Ezzel egy időben egyre jobban érezzük a felelősség terhes súlyát.”

Csang Ming, a Zsenmin Egyetem egykori professzora ezzel kapcsolatban kifejtette, az államfő politikai elmélete nem új, szakértők szerint nem is annyira fontos. Az a tény azonban, hogy úgy határozott, megnevezi egy „új korszak” kezdetét, megmutatja, mekkora hatalommal rendelkezik. Az eszme jelentősége abban áll, hogy új korszakot nyitott – tette hozzá.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.