Izrael is kilépne az UNESCO-ból

Megkezdték az előkészületeket. Netanjahu szerint „bátor és erkölcsös” döntést hozott az Egyesült Államok.

MN
2017. 10. 12. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington néhány órával korábban jelentette be, hogy 2018 végi határidővel kilép az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből. A döntést az UNESCO „Izrael-ellenes elfogultságával” indokolták, valamint azzal, hogy a szervezet tevékenységében alapvető reformokra lenne szükség. A továbbikban megfigyelői státuszt tartanának majd fenn a szervezetben, a döntés 2018. december 31-től hatályos.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő „bátor és erkölcsös” döntésnek nevezte Washington elhatározását, és közölte: utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse elő Izrael kilépését az UNESCO-ból. A közleményben megjegyezték: az UNESCO „abszurd színházzá” vált, ahol nem megőrzik, hanem eltorzítják a történelmet.

Dani Danon, Izrael ENSZ-nagykövete úgy értékelte, hogy Washington kilépése az UNESCO-ból fordulópontot jelent az ENSZ-ben. Közleményében úgy fogalmazott: olyan új korszak kezdődik, amelyben immár meg kell fizetni az árát annak, ha valaki hátrányos megkülönböztetést alkalmaz Izrael kárára. Hozzátette: az UNESCO most már láthatja, hogy „az Izrael ellen hozott abszurd és szégyenteljes” határozatainak következményei vannak. Danon szerint az Egyesült Államok Izrael mellett áll, és a két ország közötti szövetség erősebb, mint valaha – írja az MTI.

Izrael júliusban csökkentette az UNESCO számára juttatott támogatás mértékét, miután az ENSZ kulturális szervezete két palesztin emlékhelyet is felvett a világörökségek listájára. Mindkét műemlék a ciszjordániai Hebronban található, az egyik a zsidó vallás egyik szent helye, a másik pedig egy mecset. A legnagyobb palesztin város, Hebron óvárosa is a világörökség része lett, ráadásul a veszélyeztetett helyszínek között. Benjamin Netanjahu miniszterelnök csalódást keltőnek nevezte az UNESCO döntését.

Az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata egyébként már 2011-ben beszüntette a tagsági díj fizetését, mert a szervezet teljes jogú tagként felvette soraiba a Palesztin Hatóságot. A pénzügyi hozzájárulás elmaradása miatt Washington 2013-ban elveszítette szavazati jogát.

Alapokmánya szerint az 1945-ben létrehozott és a 195 tagállammal és 10 társult állammal rendelkező szervezet a nevelés, a tudomány és a kultúra területén kívánja szolgálni a békét és a biztonságot a világban. Ennek érdekében világszerte különböző programokat támogat, például az írástudatlanság leküzdése vagy a nők egyenjogúságának előmozdítása terén. Az UNESCO dönt a világörökség helyszíneiről is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.