Kalózok rabolhattak el egy magyar hajóst Nigériában

Hat embert ejtettek foglyul kalózok Nigéria partjainál, a túszok között egy magyar is lehet. A TEK válságközpontja is bekapcsolódott az ügybe.

MN
2017. 10. 25. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kalóztámadás ért egy német teherhajót vasárnap Nigéria partjainál, támadók hat embert elhurcoltak a 18 fős legénység tagjai közül – jelentette a Reuters.

A hírügynökség úgy tudja, hogy négy Fülöp-szigeteki, egy ukrán és egy magyar matrózt vihettek el el magukkal a kalózok, a személyzet többi tagját viszont nem bántották.

A magyar érintett elrablását egy névtelenséget kérő családtag is megerősítette a Reutersnek – a magyar külügyminisztérium egyelőre nem válaszolt az ügynökség megkeresésére, az ukrán és Fülöp-szigeteki külügyi tárca viszont megerősítette a hírügynökség információit.

Nem reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium lapunk írásos megkeresésére sem:  Szijjártó Péter külügy miniszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón azonban megerősítette az elrabolt magyar állampolgárról szóló sajtóértesülést. Mint mondta, egyelőre nem tudnak arról, hogy az emberrablóknak követeléseik lennének, és nem kívánt arra a kérdésre válaszolni, hajlandó lenne-e váltságdíjat fizetni a magyar kormány.

A német Peter Doehle hajótársaság kedden hozta nyilvánosságra a történteket: szóvivőjük szerint egyelőre nem tudták felvenni a kapcsolatot a támadókkal, így a túszok állapotáról sincs információ.

A VanGuard úgy tudja, hogy a támadás a dél-Nigériai Port Harcourt kikötőváros közelében történt – más források, így a World Maritimes News a Bonny kikötő 60 tengeri mérföldes körzetét jelölik meg helyszínként.

A libériai zászlóval közlekedő teherhajót Demeternek hívják, a támadók három hajós tisztet, a fedélzetmestert, a másodgépészt és a szakácsot rabolták el a fedélzetről. A támadók sajtóértesülések szerint nyolcan voltak, és egy fekete motorcsónakról jutottak fel a Demeter fedélzetére.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) szerda délben közleményben jelentette be, hogy a  Nigériában elrabolt magyar állampolgárral kapcsolatban a TEK főigazgatója elrendelte a vonatkozó protokoll intézkedések bevezetését. Ennek megfelelően a TEK válságközpontja megkezdte a működését, a már rendelkezésre álló adatok ellenőrzését, az információgyűjtést, és felvette a kapcsolatot az ügyben érintett nemzetközi partnerszolgálatokkal. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Konzuli Szolgálat illetékeseivel is kapcsolatot tartva folyamatban van a körülmények tisztázása.

A TEK - a hatályos nemzetközi normák betartásával - közreműködik a bajba jutott magyar állampolgárok mentésében, a Magyarország területén kívül közvetlenül fenyegető háborús cselekmények, fegyveres konfliktusok, valamint terrorista és túszejtő akciók esetén- közölték. 

A Nemzetközi Tengerhajózási Hivatal szerint csak idén már 121 kalóztámadás történt nemzetközi vizeken, köztük fegyveres emberrablások, hajólopások is; Nigéria partvidéke pedig különösen veszélyes övezetnek számít – csak idén 55 matrózt raboltak el helyi kalózok, közülük hármat megsebesítettek, két áldozatot pedig meg is öltek a támadások során vagy azok után.

 

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.