Katalán függetlenség: a rendőrségnek kellett szétválasztania a kakaskodókat

Ezrek tüntettek a párbeszédért Barcelonában és Madridban.

MTI
2017. 10. 07. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Beszéljünk?” címmel szervezett megmozdulásokra egy időben került sor a két városban. A résztvevők többsége fehér felsőt viselt, és a szervezők kérésére sem a spanyol, sem a katalán zászló nem került elő a rendezvényen. A katalán elnöki palotának otthont adó barcelonai Sant Jaume téren tüntető tömegben „Több tárgyalás, kevesebb tesztoszteron!”, „Tárgyalj, vagy mondj le!” feliratú táblák voltak olvashatóak.

Madridban majdnem összeverekedtek a párbeszédpártiak és az egységpártiak, de a rendőrség szétválasztotta a kakaskodókat.

Vasárnap az egységpártiak Barcelonában is megmozdulást szerveznek, amelyen részt vesz Mario Vargas Llosa Nobel-díjas író, aki betegségnek nevezte a katalán függetlenségi törekvéseket.

Az alkotmánybíróság tiltása ellenére október 1-jén népszavazást tartottak a vagyonos, saját kultúrával és nyelvvel rendelkező, északkelet-spanyolországi katalán régió függetlenségéről. A hivatalos végeredmények szerint a választásra jogosult 5,3 millió állampolgár közül 2,28 millióan szavaztak a referendumon, ami 43 százalékos részvételi arányt jelent. Katalónia függetlenségére 2,04 millióan voksoltak, ez a leadott szavazatok 90,18 százalékát jelenti.

Médiaértesülések szerint kedden benyújtanak egy függetlenségi nyilatkozattervezetet a katalán parlamentnek. Madrid tiltakozik, arra hivatkozva, hogy az 1978-as alkotmány tiltja a régió elszakadását Spanyolországtól.

Miközben Carles Puigdemont katalán vezető azt mondta: kész a párbeszédre, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök ragaszkodott hozzá, hogy csak akkor ül le tárgyalni, ha a katalánok feladják függetlenségi törekvéseiket.

A referendum nyomán kialakult politikai válság megosztotta Spanyolország lakosságát, több bank és vállalat áthelyezte katalóniai székhelyét, és a piac bizalmát is megingatta a kialakult helyzet. Európai uniós vezetők felszólították a spanyol és a katalán politikusokat, hogy rendezzék békés úton nézeteltéréseiket.

Eközben Roberto Maroni lombardiai tartományi elnök, az Északi Liga politikusa leszögezte: az október 22-én Lombardia és Veneto tartomány autonómiájáról tartandó népszavazásoknak nem céljuk vitatni Olaszország egységét. Az Északi Ligában többen a független Padánia álmát dédelgetik. „A referendum nem Katalónia előszobája” – nyilatkozta a La Stampa című olasz napilapnak Maroni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.