Katalónia: Madrid és Brüsszel is hibázott

De miért hagyta a madridi kormány, hogy Katalóniában a spanyol államtól való elszakadás kimondásáig fajuljanak az események?

2017. 10. 10. 14:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2012 nyarán Brüsszel kötötte meg a madridi kormány kezét a két évig tartó részleges bankmentő csomaggal és kényszerintézkedéseivel. Madrid leszerelhette volna a függetlenségpártiakat, ha teljesíti a nagyobb pénzügyi autonómiára vonatkozó követeléseiket. Ezt a megoldást „megtorpedózta” az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF alkotta trojka a részleges mentőövhöz való ragaszkodással.

2015-től, főleg ősztől megkeményedett az Európai Bizottság katalán álláspontja, amikor az autonóm parlamentben már a radikálisok kezébe került az irányítás az antikapitalista, anarchista Népi Egység Jelöltjei (CUP) révén. A CUP színre lépésével viszont kiderült, hogy a madridi kormány mégsem jó taktikát választott: bár szétesett a Madridból addig legveszélyesebbnek látszó mérsékelt nacionalista Összetartás és Egyesülés (CiU) nevű liberális és kereszténydemokrata párt, helyette megkapták a radikálisokat, akik csak a függetlenségről akartak tárgyalni. A néppárti (PP) Mariano Rajoy miniszterelnök egy korábbi bővített autonómiával még így is időben leválaszthatta volna a CUP-ról a mérsékelt függetlenségpártiakat. Ez 2006-ban egyébként életbe lépett, de 2010-ben visszanyesték belőle majdnem az összes bővítést.

Az ügyetlenkedés újabb iskolapéldája volt egy néppárti szóvivő hétfői nyilatkozata, aki a feszült helyzetben nagyon rosszul fogalmazott, arra emlékeztetve Carles Puigdemont katalán tartományelnököt, hogy 77 éve ugyanezért a lépésért kivégezték elődjét, Lluís Companyst. Pedig csak azt akarta mondani, hogy ugyanúgy kudarcot vall majd az ő kísérlete is, mint elődjéé (Pablo Casado eredeti mondatának pontos magyar fordítása így hangzik: Ne ismétlődjön meg a történelem, mert – Puigdemont – úgy járhat, mint Companys!)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.