Kína nem másolja a Nyugatot

Hszi Csin-ping kínai elnök Mao Ce-tung és Teng Hsziao-ping örökébe lépett.

Buzna Viktor
2017. 10. 24. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is új korszakba lépett a kínai szocializmus – erről döntött kedden a Kínai Kommunista Párt ötévente ülésező kongresszusa. A testület az után hozta meg döntését, hogy az ázsiai nagyhatalom államfője, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) múlt hét szerdán elmondta sokat idézett, három és fél órás beszédét. Az elnök öt éve vezeti Kínát; az első ciklusát lezáró kongresszuson részben ennek tapasztalatairól beszélt, valamint részletezte stratégiai elképzeléseit a további 30-35 évre. Beszédének „a kínai színezetű szocializmus új szakaszba lépéséről” címet adta. A kongresszuson részt vevő 2300 küldött pedig kedden megszavazta, hogy ennek gondolatiságát a párt működési szabályzatába, közkeletű nevén alkotmányába iktassák.

– Formálisan Hszi Csin-pinget olyan magas tisztelettel övezett vezetői szintre emelte a kongresszus, amilyen a Kínai Kommunista Párt történetében eddig csak két embert illetett meg: Mao Ce-tungot (Mao Zedong) és Teng Hsziao-pinget (Deng Xiaoping) – érzékeltette a döntés fontosságát Kusai Sándor Kína-szakértő, Magyarország korábbi pekingi nagykövete. Az idén 96 éve alakult kommunista pártban ugyanis korábban csak a Kínai Népköztársaságot megalapító Mao Ce-tung és a 80-as években kormányzó nagy reformer, Teng Hsziao-ping gondolatait helyezték el nevükkel együtt a párt alkotmányába. – Hszi Csin-ping döntéshozatali képessége, hatalma csak ehhez a két emberhez mérhető – tette hozzá Kusai Sándor. Ez újabb találgatásokra adott okot a sajtóban, a lépésben többen az elnök hatalmának megszilárdítását látják. A szakértő nem ért egyet ezekkel a véleményekkel: egyelőre ugyanis nem lehet megmondani, hogy a kínai államfő a 2022-ben lejáró, második ciklusa után is hatalomban akar-e maradni. Bár a kongresszus szerdán nyilvánossá teszi a párt felső vezetésének személyi állományát, ebből pedig lehet következtetni Hszi Csin-ping céljaira, Kusai Sándor szerint biztosat csak a következő ciklus végén lehet tudni.

Mindenesetre a kínai államfő számíthat nép támogatására. A szakértő szerint a korrupció ellen indított kampány nagy népszerűségnek örvend, az elnök hatalomba lépése előtt ugyanis ez volt az egyik legnagyobb feszültségforrás a társadalomban. – Hszi Csin-ping racionálisan gondolkodó, széles látókörű vezető. A hozzá befutó anyagokat, koncepciókat nagy részletességgel elemzi – folytatta Kusai Sándor. A magyar diplomata személyesen is ismeri a kínai államfőt, szerinte a személyiségére jellemző racionalitás és pozitív életerő kellett a mostanra kivívott hatalmi pozíció és népszerűség megszerzéséhez. – Ez persze nem volt elég, Hszi Csin-pingnek szerencséje is van – tette hozzá Kusai Sándor. Megjegyzi, az elmúlt negyven évben Kína történelmi fejlődésen ment át: bruttó hazai össztermékét megnyolcszorozta; ez az életszínvonal jelentős növekedését vonta magával. Emiatt pedig érthető, hogy az elnök kezdeményezésére immár pártalkotmányba foglalt koncepció nem jelent szélsőséges változásokat.

– Kínában nem készülnek fundamentális változásokra – folytatta a szakértő. Szerinte a Hszi Csin-ping által meghirdetett program nem a rendszer kereteinek megbontására törekszik, hanem az azon belül végrehajtandó átalakítás és reform a cél. – A gazdasági, társadalmi struktúra, illetve a politikai és jogrendszer továbbfejlesztése mellett kötelezte el magát a vezetés – elemezte az államfői stratégiát a volt diplomata. Véleménye szerint fontos üzenete e stratégiának, hogy Kína nem fog másolni egyetlen külföldi modellt sem. – A párt alapszabályának módosítása azt is kimondja, hogy az ország a saját útján jár – mondta a szakértő. Korábban ugyanis a sajtóban rendszeresen visszatérő találgatások szerint Kína valamilyen rendszerváltásra készül, maga mögött hagyva a szocialista rendszert és a tervgazdálkodást. Ám Kusai Sándor úgy véli: – Nincs szó Kína liberalizálásáról, átalakításáról. Az ország nem fog áttérni a teljes piacgazdaságra – összegzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.