Lemondott Lengyelország Európai Unió melletti állandó képviseletének vezetője

A rendszerváltás előtti tisztázatlan múltja miatt mondott le posztjáról Jaroslaw Starzyk – közölte az Onet.pl lengyel hírportál.

MTI
2017. 10. 06. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külügyi tárca megerősítette Jaroslaw Starzyk, Lengyelország Európai Unió melletti állandó képviseletének vezetője lemondásét, és jelezték, hogy a kormány elfogadta azt – jelentette az MTI a lengyel hírportál nyomán. Witold Waszczykowski külügyminiszter a PAP hírügynökségnek nyilatkozva kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Starzyk a tárcavezetés kérésére cselekedett-e.

Az Onet.pl szerint a brüsszeli nagyköveti posztra 2016 februárjában kinevezett – 1989 óta a lengyel diplomáciában dolgozó – Starzyk a rendszerváltás előtt együttműködött a katonai hírszerzéssel, és ezt a tényt elhallgatta átvilágítási nyilatkozatában. Dossziéja a lengyel Nemzeti Emlékezet Bizottságának (IPN) levéltárában került elő nemrégen.

A 2006-ban elfogadott lengyel átvilágítási törvény értelmében a magas rangú köztisztviselők kötelesek átvilágítási nyilatkozat benyújtására. A törvény szerint nem jár következménnyel, ha valaki elismeri, hogy a múltban együttműködött a kommunista titkosszolgálatokkal. Következménye csak annak van, ha ezt letagadja, és az „átvilágítási hazugságára” utólag fény derül.

A Rzeczpospolita című napilap júliusi értesülése szerint a lengyel külügyminisztériumban jelenleg mintegy 90 olyan diplomata dolgozik, aki átvilágítási nyilatkozatában beismerte az együttműködést. A külügyi tárca már tavasszal benyújtott egy törvényjavaslatot a lengyel alsóházban a diplomáciai szolgálatról, ennek értelmében a tárcát elhagyná több, kommunista múlttal terhelt hivatalnok. A tervezethez az utóbbi napokban a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőinek egy csoportja olyan módosítást javasolt, mely szerint a külügyminiszter mellett egy tanácsot hoznának létre egyebek között azzal a feladattal, hogy újra megvizsgálja a diplomaták egykori esetleges kapcsolatát a kommunista hatóságokkal. Waszczykowski egy csütörtöki rádióinterjúban csodálkozását fejezte ki a módosítás miatt, szavai szerint az új előírásokat „még részletezni kell”.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a párt júliusi programkongresszusán a törvény mielőbbi elfogadását sürgette. „Tisztelet a külügyminiszter úrnak, de sok önnél »az üledék«, és ezen változtatni kell” – fordult akkor Waszczykowskihoz Kaczynski.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.