Megkezdődött a terrorizmussal vádolt jogvédők pere Isztambulban

A német és a francia főkonzul is elment a tárgyalásra.

MN
2017. 10. 25. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszámoló kiemelte, hogy az első bírósági tárgyalást a külföldi sajtó számos képviselője a helyszínen követi figyelemmel. A Birgün ellenzéki napilap arról is beszámolt, hogy az eseményen többek között jelen van Georg Birgelen német, valamint Bertrand Buchwalter francia főkonzul is – írja az MTI.

Az ügyben Steudtneren kívül még tíz ember érintett: egy svéd, valamint kilenc török jogvédő, köztük az Amnesty International (AI) törökországi irodájának vezetője, Idil Eser, illetve az AI törökországi elnöke, Taner Kilic. Nyolc aktivista előzetes letartóztatásban van.

Steudtnert és a többi jogvédőt júliusban állította elő és tartóztatta le a török rendőrség az isztambuli Nagy-szigeten (Büyükada) található egyik szállodában, ahol az AI közleménye szerint kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen vettek részt.

A vádirat értelmében a titkos gyűlés résztvevőinek az volt a céljuk, hogy a legfőbb török ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) június közepén Ankarából Isztambulba indított és heteken át tartó tiltakozó „igazságmenetéből” a 2013-as Gezi parki tüntetésekhez hasonló „erőszakot és társadalmi káoszt” alakítsanak ki.

A találkozót állítólag Kilic szervezte. Őt azonban már korábban, júniusban elfogták a hatóságok. Feltehetően használta azt a ByLock nevű titkosított üzenetküldő programot, amelyen keresztül a török hatóságok szerint a tavalyi puccskísérletet szervezték.

Az ügyészég szerint a vádlottak tevékenységük során három terrorszervezettel is kapcsolatban álltak, vagyis a múlt évi hatalomátvételi incidensért felelőssé tett gülenista mozgalommal, a fegyveres szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), valamint a szélsőbaloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Fronttal (DHKP-C).

Taner Kilicet azzal vádolja az ügyészség, hogy terrorszervezet tagja, a többieket terrorszervezet támogatásáért állították bíróság elé, és hét és fél évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés kiszabását kérte rájuk.

A vádirat alapján a svéd aktivistánál egy olyan térképet is lefoglaltak a hatóságok, amelyen a Törökország főként kurdok lakta keleti és délkeleti vidéke eltérő, de a környező országok kurdok lakta területeivel egyező színnel volt feltüntetve.

A szabadlábra helyezettek egyike, Nejat Tastan török jogvédő, a BBC Türkcének, a brit közszolgálati adó török nyelvű kiadásának adott szerdán megjelent interjújában hangsúlyozta: „a találkozónkon sem az igazságmenettel, sem a Gezi parki tüntetésekkel kapcsolatban nem hangzott el egy szó sem, mint azt a kormányközeli újságok állítják.” Kiemelte: nem érti, hogy őt 13 nap őrizet után miért engedték el a hatóságok. „Ha a részvétel bűncselekmény, én is elkövettem, ha pedig nem, akkor a társaimnak is szabadlábon kéne lenniük” – fogalmazott Tastan. Hozzátette, hogy a vádirat tele van következetlenséggel, és nem hoz fel ellenük konkrét bizonyítékokat.

John Dalhuisen, az AI európai igazgatója korábban közölte: „a felháborító vádirat egyetlen bizonyítékot sem tartalmaz, ehelyett a már korábban megismert abszurd és nevetséges vádakat ismételgeti Törökország legismertebb jogvédői ellen”. Az AI-nek az az álláspontja, hogy a vádirat nem más, mint ízléstelen lejáratás és hazugságok keveréke, valójában a török igazságügyi rendszer jelenlegi állapotának egyik szimbóluma.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter Steudtnerék júliusi letartóztatását követően irányváltást ígért Németország Törökországgal folytatott viszonyában. A tárcavezető úgy látta, hogy a tavalyi puccskísérlet óta tett lépésekkel az ankarai vezetés hátat fordított az európai értékeknek. Hozzátette: „ez így nem mehet tovább”. A külügyminisztérium egyben arra figyelmeztette a Törökországba utazókat, hogy bárkit bármikor önkényesen megfoszthatnak szabadságától, ezért fokozott óvatosságra van szükség.  Ankara később  elfogadhatatlannak nevezte a német fenyegetőzést.

Berlin szerint egyébként Peter Steudtnernek semmi köze a politikához, még csak soha nem is írt Törökországról. Egyébként korántsem ő az egyetlen német rács mögött, egy Deniz Yücel nevű újságíró például február óta van őrizetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.