Megszavazták a független Katalán Köztársaságot, Madrid feloszlatással válaszol

A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt, a katalán parlamentet és előrehozott parlamenti választásokat ír ki.

MN
2017. 10. 27. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katalán parlament függetlenségpárti többsége pénteken támogatta azt a javaslatot, amely kimondta a Katalán Köztársaság, mint független, demokratikus és szociális állam létrejöttét, és jóváhagyta az alkotmányozási folyamat megindítását. 

A titkos szavazáson az indítványt 70 képviselő támogatta igen szavazattal, 10-en voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába. A katalán parlamentnek 135 képviselője van, vagyis 53-an nem vettek részt a szavazásban, de az abszolút többség így is megvolt a függetlenség mellett. Az eredmény bejelentése után a képviselők a katalán himnuszt énekelték.

Az ellenzéki Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) képviselői még a szavazás előtt elhagyták az üléstermet, utóbbiak előtte padjaikat spanyol és katalán zászlókkal terítették le.

A döntést hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket.

Nem sokkal később a spanyol szenátus megszavazta azt az intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza. A spanyol kormány előterjesztését a jelenlévő 262 szenátorból 214-en támogatták, 47-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott a voksolásnál. Az intézkedések az elfogadást követően akkor lépnek életbe, ha megjelennek a hivatalos állami közlönyben.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök már a barcelonai szavazás után, a Twitteren nyugalomra intette a spanyolokat, és azt ígérte, Katalóniában alkotmányos módon fogják helyreállítani a törvényes rendet. A spanyol kormány este rendkívüli ülést tartott, amely után Rajoy bejelentette: az alkotmányos felhatalmazással élve feloszlatják a katalán kormányt. Az előre hozott tartományi választás december 21-én lesz Katalóniában.

A kabinet döntött arról is, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a katalán parlament pénteki döntését, amellyel elfogadta a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot.

A függetlenségi nyilatkozat megszavazása miatt a spanyol állami főügyészség várhatóan hétfőn eljárás megindítását kezdeményezi zendülés bűncselekménye miatt a katalán kormány, valamint a katalán parlament elnöksége ellen, amelyet akár 25 évnyi szabadságvesztéssel is büntethetnek.

Ismertetése szerint a kabinet döntött arról, hogy felmenti posztjáról a katalán rendőrfőnököt, a katalán belügyi tanácsos főtitkárát, a katalán kormány brüsszeli és madridi delegáltját, valamint Brüsszel kivételével megszünteti a katalán külképviseleteket. Ezek Németországban, Franciaországban, Svájcban, Nagy-Britanniában, Írországban, Ausztriában, Olaszországban, Belgiumban és az Egyesült Államokban működnek.

Emellett a kormány az alkotmánybíróságon támadja meg a katalán parlament pénteki döntését, amellyel elfogadta a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot – mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva: \"az államnak megvannak az eszközei a törvényesség visszaállítására\".

A katalán kormány feloszlatása egyebek mellett például azzal jár, hogy nem kapnak fizetést, és elvesztik aláírási jogukat is. A kormányzati feladatokat a spanyol kormány illetékes miniszteri veszik át ideiglenesen.

Katalóniában október 1-jén rendeztek népszavazást a függetlenségről. Ezt a madridi kormány alkotmányellenesnek minősítette és rendőri erővel igyekezett megakadályozni – a civileket bántalmazó spanyol csendőrök képei bejárták a világot. A referendumon alacsony, 43 százalékos részvétel mellett nagy többséggel győztek a függetlenségpártiak. Ennek megfelelően a katalán parlament október 10-én Carles Puigdemont deklarálta a függetlenséget, de annak végrehajtását fel is függesztette, párbeszédre szólítva fel a spanyol kormányt.

A kétértelmű barcelonai lépések miatt Mariano Rajoy arra szólította el a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét. Végül múlt szombaton Rajoy is a szavakkal bűvészkedve jelentette be: bár a tartomány autonómiáját nem függesztik fel, leteszik posztjukról a katalán kormány és a közszolgálati média vezetőit; a katalán parlamentet ugyan nem oszlatják fel, de korlátozzák a jogait és új választásokat írnak ki fél éven belül.

Becsapva

De hogy jutottak el a kenyértörésig a katalánok, vagyis a spanyol államról való leválás kimondásáig? Hol siklott ki a konszenzusra és a pragmatikus (elsősorban gazdasági) célokra épülő katalán irányvonal, amely negyven éve következetesen és sikerrel tűzte ki és érte el céljait – Madriddal majdnem teljes egyetértésben? Enric Juliana, a katalán La Vanguardia madridi tudósítója szerint erre csak két magyarázat lehet: a függetlenségpártiak vagy magukat csapták be, vagy valamelyik ország csalta lépre őket. A brit neve ellenére nagyon is spanyol Charles Powell, a spanyol külügyi intézet igazgatója 1999 márciusára vezeti vissza az egyik okot. Ekkor döntött az EU a 2000 és 2007 közötti ciklus költségvetési tételeiről, és José María Aznar, az akkori néppárti spanyol kormányfő még utoljára kicsikarta az uniós támogatásokat a 2004-es nagy keleti bővítés előtt. (A tíz ország belépése miatt Spanyolországnak a 17-ből már csak két tartománya kaphatott volna uniós forrásokat – a szerk.) Új bevételi forrás után kellett néznie, ezért szövetségest váltott, és a német–francia tandem helyett a tengerentúlon, az ifjabbik Bush elnökben találta meg új barátját. Ő úgy használta ki a spanyol kormányfő túlzott középhatalmi törekvéseit – Több Spanyolországot a világban! –, hogy rávette Aznart a 2003-as iraki háború támogatására.

Aznar másik súlyos hibája, hogy maga ellen fordította és felbőszítette a mérsékelt katalán nacionalistákat a háború ügyében, és ez a kérdés attól kezdve nem került le a napirendről a spanyol belpolitikában. Viszont másfelől szemlélve a katalán vezető politikusok rontottak el mindent 2012 szeptemberétől, mert azt hitték, hogy a Madridra gyakorolt folyamatos nyomásgyakorlással elérik az áhított önállóságot. Csakhogy a radikálisok két év óta a mérleg nyelvének szerepét játsszák, ezért a függetlenségpártiak az ő túszaik, ám előbbiek egyáltalán nem önállóságot, hanem forradalmat akarnak – mondta Artur Mas tavaly januárban a radikálisoknak, akik elérték, hogy ne ő maradjon a tartományi vezető (S. T.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.