Megugrott a kőolaj világpiaci ára az iraki csapatok kirkuki hadműveletének hírére

A többségében kurdok lakta város kormányzósági épületét harcok nélkül foglalták el az iraki különleges egységek.

MTI
2017. 10. 16. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többségében kurdok lakta város lakói megerősítették ezeket az értesüléseket. Kirkukban az iraki mellé áprilisban kifüggesztett kurd lobogót a kormánycsapatok levonták, így csak az iraki zászlót lehetett látni. Úgy tudni, hogy más, kurdok által uralt területeken, amelyek felett Erbíl és a bagdadi vezetés egymással rivalizál, szintén kitűzték az iraki zászlót.

A CTS nevű terrorellenes alakulat tucatnyi katonai járművel és a helyi rendőrség egységeivel Kirkuk belvárosában hadállást vett fel.

Az iraki haderőt szemtanúk beszámolói szerint türkmének éljenző tömege fogadta a városban.

Iraki katonai parancsnokok ugyanakkor úgy nyilatkoztak korábban a Reuters hírügynökségnek, hogy nem céljuk behatolni Kirkuk városba, hanem csak „biztonságossá tenni annak környékét”.

Bagdad szerint az iraki csapatok előrenyomulása lényegében nem ütközött ellenállásba, és sürgette a kurd pesmerga harcosokat, hogy működjenek együtt erőikkel a rend fenntartásának érdekében.

A nap folyamán az autonóm iraki Kurdisztán természeti kincsekért felelős minisztere, Asti Havrámi elrendelte a Bai Hasszán és az Avana kőolajmezőkön a kitermelés folytatását, miután az rövid időre megszakadt. A bagdadi olajügyi minisztérium és egy kereskedelmi forrás is megerősítette korábban, hogy Erbíl leállította hétfőn a kitermelést a két olajmezőn, ami napi 350 ezer hordó azonnali veszteséget jelent.

A kirkuki hadműveletek hírére hétfőn megugrott a kőolaj világpiaci ára. A kirkuki kitermelés időleges leállításával összefüggésben Bagdad megfogadta, hogy hamarosan újraindítják. Az olajügyi tárca közlése szerint „bátor harcosaink visszafoglalják az összes kirkuki olajmezőt, amit követően azonnal újraindítjuk a termelést”.

Hétfő éjjel az iraki hadsereg megindult Kirkuk tartományi célpontok ellen: utakat, hadállásokat és létesítményeket foglaltak el a pesmergáktól, például egy földgázterminált, rendőrőrsöket, a K1 nevű légitámaszpontot és egy ipari parkot Kirkuk várostól délre. Újabb bejelentésük szerint elfoglalták a kirkuki repülőteret is.

Bár az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része az iraki kurd autonóm területnek, ott is megtartották a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást. Az iraki kormány válaszul a népszavazásra számos gazdasági és jogi szankciót hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket. Az iraki autonóm kurdisztáni régió vezetése a múlt pénteken mintegy hatezer fegyveresét dobta át Kirkukba az iraki kormányerők várható támadására készülve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.