Merkel: A CDU–CSU megkezdi a tárgyalásokat a liberálisokkal és a Zöldekkel

A pártok október 18-án egyeztetnek a kormányalakításról.

MN
2017. 10. 09. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A liberális Szabad Demokrata Pártot (FDP) és a Zöldeket október 18-ára hívja meg a Kereszténydemokrata Unió – Keresztényszociális Unió (CDU–CSU) jobbközép pártszövetség. Az egyeztetésen a kormányzati együttműködés lehetőségeit mérik majd fel az MTI híradása szerint. A testvérpárt CSU vezetőjével, Horst Seehofer bajor kormányfővel tartott tájékoztatóján a CDU elnöke elmondta: a pártszövetség azt tervezi, hogy október 18-án először az FDP-vel, majd a Zöldekkel folytatják le az első, úgynevezett szondázó megbeszélést, és két nappal később, október 20-án mind a két lehetséges koalíciós partnerrel együtt tartanak egy második fordulót.

Angela Merkel kiemelte, hogy vasárnap egy „klasszikus kompromisszummal” lezárták a pártszövetségen belül a menekültekről, mindenekelőtt a CSU által követelt évi kétszázezer fős befogadási felső határról folytatott vitákat, és a megállapodás révén a CDU–CSU egységesen, közös álláspontot képviselve kezdhet hozzá a kormányalakítás munkájának. A vasárnapi megállapodás „nagyon jó bázis” a szondázó megbeszélések elkezdéséhez, biztosítja, hogy sértetlen maradjon mind a politikai menedék alaptörvényben garantált joga, mind a genfi menekültügyi egyezmény és az európai uniós menekültügyi szabályozás előírásainak sora, amelyek nem ismerik a felső határ fogalmát.

A Németországba érkező menedékkérők így mind szabályszerű menekültügyi eljárásban részesülnek, a „kétszázezer-egyedik is”. Ugyanakkor azt is biztosítja, hogy a menekültek száma mégse haladja meg az évi kétszázezer főt – mondta Angela Merkel.

Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy a CSU nagyon elégedett a kompromisszummal. A pártszövetség közös koncepciója átlátható és a jogállamiság szabályainak megfelelő rendszert alkot, ez lesz a sorvezető a következő évek menekültpolitikájához. Kiemelte, hogy továbbra sem utasítanak vissza embereket a határon, ha azt mondják, hogy menedékjogi kérelmet szeretnének benyújtani Németországban, hanem különleges központokban helyezik el őket, ahol a lehető leggyorsabban döntenek ügyükben, és az elutasított menedékkérőket ezekből a központokból juttatják vissza hazájukba. A CSU elnöke elmondta, hogy az évi kétszázezer fős célszámot lehet felfelé és lefelé is módosítani, de a kormány csak a szövetségi parlamenttel együtt dönthet az ügyben. Felfelé humanitárius szükséghelyzetben, amikor nagyobb áldozatvállalásra van szükség Németország részéről, lefelé pedig akkor, ha valamilyen okból, például a munkanélküliség növekedése miatt csökken Németország menekültbefogadási képessége.

A kétszázezer főben a politikai menedékjogot vagy a genfi egyezmény alapján megítélt menekültstátust szerző emberektől a menekültek családegyesítéssel érkező rokonaiig mindenki beletartozik, akit humanitárius alapon fogad be Németország. Annak érdekében, hogy az érkezők száma ne haladja meg a kétszázezret, a CDU–CSU álláspontja szerint a nemzetközi szinten az eddigi célkitűzéseket követve törekedni kell egyebek mellett az uniós külső határok védelmére és arra, hogy a menekültügyi eljárásokat a külső határon folytassák le, továbbá arra is, hogy az EU a Törökországgal kötött menekültügyi megállapodás mintájára folytasson együttműködést más származási országokkal és tranzitországokkal.

Horst Seehofer a megállapodást ismertetve aláhúzta, hogy a menekültügytől különállóan akarják kezelni az EU-n kívüli országokból Németországba irányuló gazdasági, munkavállalási migráció ügyét. Azt szeretnék elérni, hogy a következő koalíció alkosson meg egy törvényt, amely szabályozza a szakképzett munkavállalók bevándorlását. Arra a kérdésre, hogy mennyire lehet kőbe vésett megállapodásnak tekinteni a kompromisszumot, Angela Merkel elmondta, hogy a pártszövetségen belüli megegyezéssel kijelölték azt az álláspontot, amelyet elfoglalva a CDU–CSU elkezdi az egyeztetéseket a lehetséges koalíciós partnerekkel.

Az FDP és a Zöldek vegyesen fogadták a CDU–CSU megállapodását. Mindkét pártból hallani elutasító, de nyitottságot jelző hangokat is. A Zöldek egyik társelnöke, a párt balszárnyához sorolt Simone Peter például elfogadhatatlannak nevezte a megállapodást, a másik társelnök, a reálpolitikai irányzatnak nevezett szárnyhoz sorolt Cem Özdemir viszont azt mondta, a kompromisszum azt jelenti, hogy valamennyi félnek engedményeket kell tennie a többiek számára. Az FDP-nél Wolfgang Kubicki alelnök azt jósolta, hogy a CDU–CSU megállapodása nem lesz hosszú életű, egy másik alelnök, Marie-Agnes Strack-Zimmermann viszont úgy véli, hogy a megállapodás megfelelő bázis az egyeztetések elkezdéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.