Mészárlás: gyereket, csecsemőt is főbe lőttek a szomáliai terroristák

Tíz órán át tartott tartott a túszdráma Mogadishuban, a dzsihadista támadók 25 embert, köztük gyerekeket végeztek ki.

MN
2017. 10. 29. 8:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízórás ostrom után vasárnap kora reggelre véget ért Szomália fővárosában a túszdráma, amely szombat délután robbantással kezdődött, majd tűzharccal folytatódott. A terrortámadásban huszonöten meghaltak, és több mint harmincan megsebesültek. A halálos áldozatok között három gyermek is van, egyikük még csak csecsemő volt. Anyjukkal együtt főbe lőtték őket.

A támadás végrehajtójaként az Al-Shabaab szomáliai iszlamista terrorszervezet jelentkezett.

A terrorakció azzal kezdődött, hogy egy teherautó vezetője műszaki hibát színlelve megállt a szigorúan őrzött Nasa Hablod szálloda előtt, amelyben politikusok is gyakran megfordulnak.

A sofőr hamarosan a levegőbe röpítette a robbanószerrel megrakott teherautót – és vele együtt magát. Ezután öt fegyveres rontott az épületbe és tűzharc kezdődött, majd két további robbanás történt. Az egyiket egy újabb öngyilkos terrorista követte el robbanómellénnyel.

Hajnalban a rendőrség közölte, hogy sikerült kimenekíteni harminc túszt – köztük egy minisztert –, és hogy az öt támadó közül már csak kettő van életben, de a harc még folyik. Reggelre azután a rendőrség teljesen ura lett a helyzetnek, közlése szerint az ostromnak vége. A helyi sajtó szerint sikerült élve elfogni támadókat, a rendőrség azonban ezt nem erősítette meg.

Mogadishuban mintegy két hete történt meg Szomália történelmének eddigi legsúlyosabb terrortámadása: akkor két autóba rejtett bomba robbant egy hotel előtt, illetve egy forgalmas utcaszakaszon. Abban a merényletben háromszáztizenöt ember halt meg, a sebesültek száma pedig elérte a négyszázat. 

Bár az öt évvel ezelőtti állapotokhoz képest már jóval kevesebben halnak meg a belharcokban, az ENSZ pedig nem tekinti többé bukott, működésképtelen államnak Szomáliát, az ország még mindig a túlélésért küzd, egy részét egymással rivalizáló klánok, valamint az Al-Shabaab iszlamista szervezet tartja kezében.

Az ENSZ Világélelmezési Programjának adatai szerint az 1978 óta gyakorlatilag polgárháborúban senyvedő ország 14 millió lakosának csaknem fele, mintegy 6,2 millió ember jut nehezen élelemhez, 388 ezer gyerek pedig akut alultápláltságtól szenved. A nemi alapú megkülönböztetések gyakran torkollnak erőszakba, gyakoriak a gyerekházasságok, az egészségügy színvonalát pedig jól jelzi, hogy rengeteg anya és kisgyermek hal meg szülés közben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.