Nincs békés forgatókönyv Katalóniában

Egyelőre Madrid és Barcelona is kivár, a késlekedés viszont a helyzet további elmérgesedéséhez vezethet.

2017. 10. 03. 18:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem a nyugodt és higgadt megoldás felé tartanak az események a forrongó Katalóniában. És nem csak azért, mert az utcákon újra 300 ezer ember vonult föl Barcelonában, a keddre meghirdetett általános sztrájk miatt pedig szinte megbénultak a katalán nagyvárosok. Egyelőre nem látszik, hogyan lehetne békésen kikeveredni a kialakult helyzetből.

Rövid távon két forgatókönyv valószínű. Az első szerint Carles Puigdemont, a katalán függetlenségpárti kormányfő nem tágít a függetlenség egyoldalú megoldásának tervétől, mert Madrid bizonytalankodása láttán tudja, hogy a kormányelnök keze meg van kötve. A koszovói megoldáshoz viszont szüksége van némi uniós támogatásra, attól a 16 uniós országtól is, amelynek parlamenti és EP-képviselői elküldték megfigyelőiket a vasárnapi népszavazásra. Ezért akar időt nyerni, hogy biztos legyen a támogatás. Ez bizonyára el fog maradni, mert a voksolás törvényellenes körülményei nem győzték meg a meghatározó országok kormányait. A nyilatkozatok egyelőre óvatosak. Kijev például – nyilván a Krím félszigetre is gondolva – már kijelentette, nem tartja legitimnek a népszavazást. Szerbia ugyancsak belpolitikai indokok alapján arra követel választ az Európai Bizottságtól, miért ne lehetne párhuzamot vonni Katalónia és Koszovó esete között. Milos Zeman cseh államfő pedig arra hívta föl a figyelmet, hogy a függetlenségi népszavazás csak Európa régiósításának kezdete, a folyamat folytatódni fog.

A második forgatókönyv szerint Mariano Rajoy, a néppárti kormányfő kérné a madridi alsóháztól, hogy léptessék életbe az alkotmány 155. cikkelyét, amihez viszont nincs meg az elegendő, abszolút többségű támogatása. Ez a cikkely homályosan megfogalmazva, de jogot ad Madridnak az egyes országrészek autonómiájának felfüggesztésére. A késlekedés viszont a helyzet elmérgesedéséhez vezethet.

Márpedig a jelenlegi incidensek elharapózása vagy durvulása azonnal átírhatja a fenti forgatókönyveket és a háttérben talán zajló egyeztetési, közeledési kísérleteket. Ugyanis Puigdemont már hétfőn este fölszólította a spanyol országos rendőrség és a csendőrség egységeit, azonnal távozzanak Katalóniából. A vérszemet kapott radikálisok és a lakosság nyomására a csendőrség és a rendőrség egységei két településen már elhagyták szálláshelyüket. Ám a spanyol belügyminisztérium utasította a Katalóniába vezényelt rendfenntartókat, maradjanak a helyükön. Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter kijelentette, egy jogállamban elképzelhetetlen, hogy inzultálják a rendfenntartókat, akik a törvénynek akarnak érvényt szerezni. Nem jó jel az álláspontok megrekedése, akárcsak az a tény, hogy az első Katalóniába rendelt egységeket éjszakai szerenádokkal, macskazenékkel zaklatták, tehát nem tudtak pihenni.

A több szempontból is szabálytalan körülmények között megszervezett, lebonyolított voksolás egyébként majdnem pontosan ugyanazt az eredményt hozta, mint 2014. november 9-én, a nem ügydöntő, véleménynyilvánító voksoláson. Azzal a nem jelentéktelen különbséggel, hogy a három évvel ezelőtti esemény sokkal áttekinthetőbb és szabályosabb keretek között zajlott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.