Sorra távoznak a képviselők a német AfD-ből

Frauke Petry és férje, Marcus Pretzell közvetlenül a Bundestag-választás után hagyta ott a pártot.

MN
2017. 10. 04. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frauke Petry társelnök után szerdán újabb képviselő távozott az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójából – írja az MTI.

Német hírportálok beszámolói szerint a távozó képviselő Mario Mieruch, a párt Észak-Rajna-Vesztfália tartományi szervezetének korábbi helyettes vezetője, akit Frauke Petry és férje, Marcus Pretzell – az AfD észak-rajna-vesztfáliai volt vezetője – hívei között tartanak számon.

Az AfD eredetileg 94 fős szövetségi parlamenti képviselőcsoportjának létszáma így 92-re csökken, de továbbra is az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló párt a harmadik erő a szeptemberben megválasztott Bundestagban, amely várhatóan október 24-én tartja alakuló ülését.

Frauke Petry és Marcus Pretzell közvetlenül a Bundestag-választás után távozott az AfD-ből, arra hivatkozva, hogy a csak a tiltakozásra építő, „fundamentális ellenzékiség” irányvonalát követve a párt nem válhat kormányképessé, és így nem hajthatja végre a Németországban szerinte szükséges „konzervatív fordulatot”. A két politikussal tartott az észak-rajna-vesztfáliai és a szászországi tartományi gyűlés (Landtag) két-két további tagja, a mecklenburg-elő-pomerániai Landtag AfD-frakciójából pedig négyen távoztak.

Ugyancsak szerdán a drezdai ügyészség vádat emelt Frauke Petry ellen úgynevezett eskü alatti nyilatkozatban tett hamis állítás miatt. Az eljárás egy 2014-es pártfinanszírozási ügy miatt indult. Az AfD az akkori szászországi Landtag-választás előtt felszólította listán induló jelöltjeit, hogy nyújtsanak kölcsönt a pártnak, és egy nyilvánosságra került szerződés alapján kikötötte, hogy a jelölt megválasztása esetén a kölcsön automatikusan adománnyá minősül.

Azonban Frauke Petry 2015-ben a Landtag választási ellenőrző bizottsága előtt eskü alatt tett nyilatkozatában azt állította, hogy a Landtagba bejutó jelöltek két megoldás közül választhattak: dönthettek úgy, hogy ragaszkodnak a kölcsön visszafizetéséhez, de úgy is, hogy nem kérik vissza a pénzt, amely így pártadománynak minősül.

A drezdai ügyészség közleménye szerint ez a kijelentés ellentétben áll a kölcsönszerződések tartalmával. Az eljárás következő lépésében a drezdai tartományi bíróságnak kell döntenie arról, elfogadja-e a vádindítványt. A közleményben hozzátették, hogy Frauke Petry mentelmi jogát már felfüggesztette a szászországi Landtag.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.