Szexuális ragadozók az Európai Parlamentben is

Brüsszelben is megtört a hallgatás: fogdosás, erőszak és lelki terror az uniós intézményekben.

Arató László
2017. 10. 25. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelben a jogérvényesülését felelős biztos, Vera Jourová törte meg a hallgatást. A hollywoodi botrány kirobbanása után néhány nappal beszélt arról a cseh politikus a nyilvánosság előtt, hogy fiatal korában szexuális zaklatás áldozata volt. Szinte azonnal csatlakozott hozzá Margot Wallström, aki két cikluson keresztül volt uniós biztos, jelenleg svéd miniszterelnök-helyettes. Vele nem egyetemista korában, hanem uniós biztosként történt, hogy egy magas szintű tanácskozáson az asztalszomszédja megfogta a combját.

Ezt követően Brüsszelben megállás nélkül jelentek meg a #MeToo-bejegyzések. A Politico hírportál külön felületet nyitott, amelyre néhány nap alatt több mint száz bejelentés érkezett, ezekben valamennyi EU-s intézmény érintett volt, és civil szervezetek és gazdasági társaságok alkalmazottjai is jelentkeztek saját élménnyel. Az ügyek a fogdosástól a konkrét erőszakig terjednek, már ami a fizikai bántalmazást illeti. Megjelenik ugyanis a lelki terror is, illetve a kettő elegyítése. Voltak, akiknek munkaszerződést ígértek intim kapcsolatért, másoknak EP-képviselő főnöküknek kellett prostituáltakat szervezniük. Volt olyan politikus, aki rendszeresen zaklatta üzeneteivel beosztottját, s arról is érkezett beszámoló, hogy egy idősebb parlamenti képviselő az alkalmazottja előtt maszturbált.

Ilyen előzmények után az Európai Parlament is napirendre tűzte az ügyet A szexuális zaklatásról és bántalmazásról az EU-ban címmel. A vita során tulajdonképpen az derült ki, hogy az EP-n belül szexuális ragadozók jelentenek fenyegetést. Az áldozatok szinte kizárólag nők, az elkövetők között pedig fiatal férfiaktól idős képviselőkig terjed a sor. Két női képviselő arról számolt be, hogy őket is érte már szexuális inzultus, igaz nem a parlamentben. Az olasz Eleonora Forenza azt mesélte, hogy 19 éves korában egyetemistaként egy 60 éves professzor környékezte meg.

Több női politikus is rendkívül indulatos volt, sokan hozták szóba a férfiközpontú társadalmat, az ebből fakadó hatalmi elnyomást, ami a közéletben éppen úgy tetten érhető, mint az élet más területein. A több mint negyven felszólaló között csak öt férfi volt. Egyikük, a szociáldemokrata Udo Bullmann azt mondta, minden tisztelet megilleti azokat, akik vállalták a bátorságot, és kiálltak a #MeToo kampányban. Hozzátette, a zaklatás megengedésének klímáját a legjobban az Egyesült Államok elnökének nőkről tett megjegyzéseivel lehetne szemléltetni, és ez az a környezet, amely ellen küzdeni kell.

Az Európai Bizottság nevében Cecilia Malmström kereskedelemért felelős biztos elmondott néhány eredményt, amelyet fel tudnak mutatni. A svéd uniós politikus beszélt a Daphne programról, amely már évek óta igyekszik támogatást nyújtani a szexuális erőszak áldozatainak. A bizottság hamarosan tagállami programokba is beszáll, Malmström csak egyet tartott fontosnak kiemelni: az Olasz Labdarúgó-szövetséggel közösen az olasz szurkolókkal próbálják majd megértetni, hogy a nők elnyomása elfogadhatatlan. A parlamenti vita során mindössze egy képviselő, a görög szélsőjobboldali Arany Hajnal tagja, Jeorjiosz Epitidiosz tette fel a kérdést utóbbi program kapcsán: „Vajon miért ez a legfontosabb ezen a téren?”

Most mindenki azt várja és követeli, hogy legyenek vizsgálatok. Van egy testület az EP-ben, ahová lehetne fordulni, de az nem kapott ilyen panaszt. Annyi kiderült, hogy volt már egy belső nyomozás konkrét esetek kapcsán, ennek a vizsgálatnak az eredményét azonban nem hozták nyilvánosságra. Az érintettek egy része most a #MeToo kampány kapcsán kereste meg a sajtót, mert az Európai Parlamentben nem bíznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.