Tajvan Kína érdekszférájára tör

Tajvan túlságosan függ Kínától, ezért új piacok után nézne. De kérdés, mit szól ehhez Peking.

Buzna Viktor
2017. 10. 19. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tajpej 101 nevű felhőkarcolót 2004-ben adták át Tajvan, vagyis a Kínai Köztársaság prosperitásának jelképeként. A fővárosban tornyosuló, 450 méter magas szerkezet ugyanakkor a szuverenitását illetően vitatott státusú szigetállam és a nagy történelmi rivális, a kontinentális Kínai Népköztársaság gazdasági versenyfutását is jól szimbolizálja. A világ legmagasabb épületeként átadott Tajpej 101 2010-ig tartotta a rekordot, azóta azonban főleg a rohamosan fejlődő Kína metropoliszai lehagyták.

A szigetállam persze okkal lehet büszke arra, hogy a kelet-ázsiai térség egyik gazdasági központjává nőtte ki magát. Miután 1949-ben a kommunista párttal szemben vívott polgárháborút elvesztették, a szigetre települt kínai nacionalistáknak szinte a semmiből kellett államot építeniük.

Az 1950-es években a fő kihívás az élelmiszer-ellátás volt, ennek biztonságát az Egyesült Államok támogatásával is csak tíz év után sikerült megteremteniük. Ekkoriban történt, hogy a nacionalisták vezetője, Csang Kaj-sek fontos következtetést vont le az első arab–izraeli konfliktusból. A szintén akkor szerveződő zsidó állam egymaga verte vissza a roppant arab koalíciót, ez pedig a kínai megfigyelők szerint nagyrészt Izrael fejlett oktatási rendszerének volt köszönhető. A hatvanas évektől Tajvan gazdasága kezdett lábra állni, a beinduló agrárexporttal az iparosítást támogatták, és fejlesztették az infrastruktúrát. A nyolcvanas évekre beérett Tajvan oktatáspolitikája. A szigetállam több cége, mint az Asus, az Acer, később pedig a HTC is idejében felvette a versenyt a világgal az informatikai-távközlési (ITC) iparágban, Tajvan így 1995-re a harmadik legnagyobb hardvergyártó ország lett.

A 2000-es években azonban elfogyott a lendület. Részben a térségben pusztító SARS-vírus hagyott nyomot a sziget fejlődésén, de nem tett jót az exportorientált tajvani gazdaságnak a 2008-ban kirobbant gazdasági válság sem. Bár viszonylag gyorsan kilábalt a krízisből, 2010 után újabb hullámvölgy következett. Akkor több mint tízszázalékos volt a gazdasági növekedés, idén már alig haladja meg a két százalékot.

– Egyik fő problémánk az agyelszívás. Egyre több jól képzett tajvani fiatal dönt úgy, hogy a Kínai Népköztársaságba költözik – mondta Connie Chang, a nemzeti fejlesztési tanács tervezési osztályának igazgatója. Lassuló gazdaságuk miatt a tajvani bérek elveszítik versenyképességüket, az elmúlt években felbukkant problémát eddig a tavaly megválasztott elnök, Caj Jing-ven (Tsai Ing-wen) sem oldotta meg.

A jelenséget a fiatalok csak a „22K átkaként” emlegetik:

a pályakezdők havonta 22 ezer tajvani dolláros (190 ezer forint) fizetéssel helyezkednek el, ez azonban épp csak a megélhetésre elég.

A külföldön szerencsét próbálók ráadásul ráerősítenek egy másik társadalmi problémára. Tajvan elöregedő társadalom, az alacsony születési ráta pedig a legfontosabb nemzetgazdasági erőforrást, a jól képzett humán tőkét veszélyezteti.

Ahogyan arra Connie Chang rámutatott, a probléma gyökere a kutatás-fejlesztésben kialakult egyre fojtogatóbb verseny. A kontinentális Kína következetesen emeli az erre a területre szánt állami támogatást, költségvetésének 2,07 százalékos ráfordítása jelenleg az Egyesült Államok után a világon a második legnagyobbnak számít. Bár Tajvan három százalékot költ büdzséjéből a területre, alacsonyabb költségvetése miatt ez csak a lista tizenharmadik helyére elég. – Versenyképességünket azzal nem tudjuk fenntartani, ha az iparág olcsó munkaerőforrásává válunk – folytatta a nemzeti fejlesztési tanács vezetője.

Tajvan ezért előremenekül. Az Ázsiai Szilícium-völgy fantázianévre keresztelt programmal a régió innovatív startupközpontjává válna. Átfogó programot indítottak: megpróbálják a szigeten tartani a kutatás-fejlesztésben érdekelt cégek beruházásait, illetve a Tajvanra érkező külföldi működő tőkéből is azokat támogatják, amelyek magasabb hozzáadott értéket képviselnek. Továbbfejlesztik az oktatást, külföldi hallgatók és kutatók bevonzására új, kibővített ösztöndíjprogramokat indítanak.

A legnagyobb feladat azonban az úgynevezett Új Dél-politika (New Southbound Policy) kivitelezése lesz. A Caj elnök által tavaly meghirdetett külgazdasági koncepció a délkelet-ázsiai térséget célozza meg.

A sors iróniája: a legnagyobb rivális, a Kínai Népköztársaság Tajvan legfontosabb üzleti partnerévé vált.

A külgazdasági kitettség pedig komoly problémát jelent a sziget számára, a jövőben ezt mérsékelnék a déli nyitással. – Exportunk 40 százaléka, a tajvani működő tőke 75 százaléka megy Kínába, ennek egy részét a délkelet-ázsiai térségbe kell áthelyezni – magyarázta a Tajvani Gazdaságkutató Intézet munkatársa, Gordon Sun.

Hozzátette, a következő nagy gazdasági robbanás az ASEAN-térségben várható, amire Tajvan igyekszik felkészülni. Miként azonban az Ázsiai Szilícium-völgy koncepciót, úgy a déli politikát sem fogja Peking ölbe tett kézzel nézni. A kínai elnök, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) által meghirdetett Út és övezet (BRI) politikának is komoly tervei vannak a délkelet-ázsiai piaccal, és a pekingi koncepciót a térség országai alapvetően pozitívan fogadják.

Peking eddig érdemben nem reagált Tajvan terveire, az előrejelzések szerint azonban a kapcsolatokban hamarosan változás állhat be. Szerdán öt év után ülésezik Pekingben a Kínai Kommunista Párt kongresszusa, s várhatóan tovább romolhat az egyébként is ellenséges viszony. A kínai kapcsolatokért felelős tajvani hivatal miniszterhelyettese lapunk kérdésére elmondta, a kongresszus után a pekingi politika folytatására számítanak. – Változatlanul arra kérjük a kontinentális Kínát, hogy folytassa a kommunikációt Tajvannal – fejtette ki Csiu Csuj-cseng (Qiu Chuizheng). A függetlenségpárti Caj elnök megválasztása után a Kínai Népköztársaság minden kapcsolatot megszakított Tajvannal, az egyre keményebb gazdasági verseny miatt pedig Peking aligha gondolja meg magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.