Újabb orvosok csatlakoznak a lengyel rezidensek éhségsztrájkjához

A szakminiszter szerint az egészségügyre szánt kiadások jelentős mértékben növekedtek.

MN
2017. 10. 16. 20:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel rezidensek egy csoportja egymást váltva, rotációs rendszerben október 2-án kezdett éhségsztrájkba az egyik varsói gyermekkórházban. Hétfő este a lengyel egészségügyi dolgozókat tömörítő egyik szervezet azt jelentette be, hogy a két hete zajló tiltakozáshoz újabb orvosok csatlakoznak. Konstanty Radziwill egészségügyi miniszter szerint a sztrájkolók követelményei hasonlóak az általa kezdett reformban foglaltakkal.

A rezidensek követelése egyebek mellett az, hogy a lengyel egészségügyre az állam 2021-ig a bruttó hazai termék (gdp) 6,8 százalékát szánja. Kérik továbbá fizetésük azonnali megemelését a lengyel átlagfizetés 1,05 százalékára.

Varsóban hétfőn ülésezett a tavaly márciusban megalakított, több egészségügyi szakmát tömörítő szervezet (PZM), amelynek képviselője bejelentette: a PZM „átvállalja” a rezidensek éhségsztrájkját. Hozzátette: „A tiltakozás mától kezdve az egész országra kiterjed.” Demonstrációkat szerveznek Krakkóban, Szczecinben és Wroclawban, a rezidensek gördülő éhségsztrájkjához így újabb harminc ember csatlakozik.

Az egészségügyre szánt kiadások emelését hétfőn két lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás és az OPZZ is szorgalmazta. Az OPZZ támogatásáról biztosította a rezidensek tiltakozását. A legnagyobb lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás – amely korábban elhatárolódott a PZM-től, nem reprezentatívnak minősítve a szervezetet – hétfői közleményében az egészségügyi kiadások rendszerjellegű növelését szorgalmazta, valamint az orvosi fizetések „igazságos”, minden egészségügyi szakmára kiterjedő emelését. Az egészségügyi tárca még a rezidens orvosok tiltakozása előtt olyan tervezetet jelentett be, amely alapján a bruttó hazai termék 6 százalékára emelnék az egészségügyre szánt költségvetési forrásokat. Ezek az utóbbi években csak a gdp 4,4 százalékát tették ki, idén 4,7 százalékra emelkedtek.

Konstanty Radziwill hétfő este a PAP hírügynökségnek azt mondta: csodálkozik, hogy a tiltakozó orvosok „nem hallgatják meg, amit a kormány mond”. Rámutatott: az egészségügyre szánt kiadások az utóbbi években korábban nem látott mértékben emelkedtek. Megerősítette: továbbra is kész a párbeszédre. A miniszter hétfő délután egy tárcaközi munkacsoport felállításáról írt alá határozatot. A testület az egészségügyi dolgozók helyzetének javítására vonatkozó megoldásokat készít elő december 15-éig. A munkacsoportba több orvosi szervezetet, valamint a tiltakozó rezidenseket is ismételten meghívták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.