A bajorok többsége leváltaná Horst Seehofert

A tartomány lakosságának csaknem négyötöde szerint nem neki kellene vezetni Bajorországot.

MTI
2017. 11. 13. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Forsa közvélemény-kutató intézet adatai szerint a CSU a szavazatok 38 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne tartományi törvényhozási (Landtag-) választás, ami csaknem 10 százalékpontos visszaesés az előző, 2013-ban tartott választáson elért 47,7 százalékhoz képest.

Amennyiben szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás lenne most vasárnap, a csak Bajorországban induló CSU a tartományban leadott szavazatok mindössze 36 százalékát gyűjtené össze, ami 2,8 százalékpontos csökkenés a szeptemberi Bundestag-választáson elért 38,8 százalékhoz képest, és 13,3 százalékos visszaesés a 2013-ban tartott Bundestag-választáson szerzett 49,3 százalékhoz viszonyítva.

A CSU 1949 óta először végzett 40 százalék alatti eredménnyel Bundestag-választáson. Gyengülése a pártban elterjedt értelmezés szerint azt jelenti, hogy a 2018-as Landtag-választáson veszélybe kerülhet az abszolút többség a müncheni tartományi parlamentben. Ez azért fontos, mert a CSU-nál szinte a párt létének értelmeként tartják számon azt, hogy egyedül, koalíciós partner nélkül kormányozza Bajorországot.

A CSU elveszítette azt a „kötőerőt”, amellyel a jobboldaltól a balközépig számos választói réteget össze tudott fogni – értékelte az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából készített felmérés eredményeit Manfred Güllner, a Forsa vezetője.

Hozzátette: a megmaradt táborban is majdnem minden negyedik választó – 22 százalék – szívesebben szavazna a CSU testvérpártjára, a Kereszténydemokrata Unióra (CDU), ha az Angela Merkel kancellár vezette párt indulna Bajorországban.

A bajor választók Horst Seehofertől is egyre inkább elpártolnak, 72 százalékuk úgy véli, hogy le kell mondania a pártelnöki és a miniszterelnöki tisztségről – mutatta ki a Forsa RTL/n-tv-Trendbarometer nevű felmérése.

Horst Seehofer 2008 óta vezeti a pártot és a tartományi kormányt. Az után került a pártelnöki és a miniszterelnöki tisztségbe, hogy a CSU a 2008-as Landtag-választáson több mint 40 év után nem szerzett abszolút többséget, és a kudarc miatt támadt forrongás elsöpörte a párt akkori vezetését.

A szeptemberi Bundestag-választáson mutatott gyenge teljesítmény miatt ismét tapasztalható forrongás a pártban. Ifjúsági szervezete nyíltan távozásra szólította fel Horst Seehofert, és egyik fő riválisát, Markus Söder tartományi pénzügyminiszter javasolta utódjának.

Horst Seehofer számos nyilatkozatában hangoztatta, hogy a személyi viták nem segítik a pártot a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek szövetségi kormányzati együttműködésének lehetőségéről zajló berlini tárgyalásokon. Ezeket a vitákat a pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormányról szóló egyeztetések után, a CSU decemberi kongresszusán kell lefolytatni – hangsúlyozta Horst Seehofer. Elmondta, hogy további terveiről a Jamaica-koalíció lehetőségéről folytatott egyeztetések lezárása után egy-két nappal dönt majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.