A Bakonyban edzik az EU öklét

Olasz–magyar–szlovén hozzájárulás a bizonytalan jövőjű uniós haderőhöz, mely Washingtontól független biztonsági eszköz lehetne.

Zord Gábor László
2017. 11. 09. 19:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét hangos a Bakony, pontosabban a honvédség európai szinten nagynak számító és egyre több nemzetközi partner számára kapós hajmáskéri gyakorló- és lőtere. A kontinens biztonság- és katonapolitikáját manapság leginkább meghatározó, oroszellenes új hidegháborús intézkedések, az amerikai hadsereg jogi értelemben nem állandó kelet-európai állomásoztatása dacára azonban az elmúlt két hétben kivételesen nem a tengerentúliak voltak felelősek a felhajtásért. Clever Ferret (Okos menyét) fedőnév alatt az Európai Unió váltásos alapon működő harccsoportjait (EUBG) kiállító kötelékek egyike, az olasz–magyar–szlovén Többnemzeti Szárazföldi Erő (MLF) gyakorlatozik az ilyen célra kivételes adottságokkal rendelkező hegyes-völgyes erdőségben.

Az MLF, akárcsak társai (hazánk visegrádi formátumban is részt vesz egy ilyen kötelékben, legközelebb 2019-ben készültséget adva) képviselik azt a már jó ideje kézzelfogható alapot, melyre megfelelő politikai szándék esetén egy igazi összeurópai haderő épülhetne, hogy az unió a tengerentúli „nagy testvér” bábáskodásától független katona- és biztonságpolitikai eszközre tehessen szert. A tagállamok jelentős részében – nem mellékesen a nagyok, így Németország, Franciaország és Olaszország részéről – támogatott törekvés útjából a brexittel el is hárult a legfontosabb akadály, Nagy-Britannia ugyanis, mint az Egyesült Államok legfontosabb európai szövetségese, hagyományosan ellenezte, hogy az idővel akár a NATO-nak is versenytársat állító szervezeti keret jöhessen létre a kontinensen. Az ellentmondás ennek ellenére nem oldódott fel: például az Oroszországtól tartó keleti tagországok, elsősorban Lengyelország és a baltiak nehezen válnak odaadóvá az európai védelmi önállóság ideája iránt, mert azt az amerikaiak által kínált vagy jobban mondva tukmált megoldással szemben katonailag hiteltelennek tartják.

Pedig az európai védelmi kezdeményezések, ha korlátozott volumenükről egy pillanatra meg is feledkezünk, sikeresnek mondhatóak: Boszniában, vagy éppen a Földközi-tengeren a líbiai partoknál, legújabban Afrika közepén a helyi erőket támogatva, a migrációs lendületet a forráshoz közel, még az előtt megakasztani igyekezvén, hogy az Európában fokozná az amúgy is jelentős problémákat. A kontraszt annál is élesebb, hogy az amerikai szövetségben és kezdeményezésre (még ha nem is feltétlenül a NATO szervezeti keretein belül) a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában vívott, máig befejezetlen háborúk mérlege, biztonságpolitikai hozadéka egyértelműen negatív.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.