Angela Merkel: Tovább kell küzdeni a kormányalakításért

Horst Seehofer leszögezte: szükség esetén egész hétvégén folytatják majd a megbeszélést.

MTI
2017. 11. 17. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CDU elnöke hangsúlyozta: a kormány megalakítása annyira fontos feladat, hogy akkor is küzdeni kell érte, ha a tárgyalás „biztosan kemény lesz”. Hozzátette: minden nehézség ellenére azzal a szándékkal folytatja a megbeszéléseket, hogy a négy párt teljesítse „a választóktól kapott kormányalakítási megbízást”.

Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke kiemelte, hogy szükség esetén az egész hétvégén folytatják majd a megbeszélést, amelyet az eredeti tervek szerint csütörtökön be kellett volna fejezni. Megjegyezte, hogy a pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításának lehetőségéről csaknem egy hónapja, október 18-án kezdett egyeztetéseken eddig semmiben sem állapodtak meg véglegesen.

Cem Özdemir, a Zöldek társelnöke aláhúzta: olyan kompromisszumokat kell kidolgozni, amelyek „kitartanak négy évig”, a törvényhozási ciklus végéig. Érthető, hogy ez nem megy egykönnyen olyan pártoknak, amelyek korábban „keményen harcoltak egymással” – tette hozzá.

Az egyeztetés utolsó tervezett fordulóját péntek hajnalban, 15 órán keresztül folytatott tárgyalás után szakították meg, és megállapodtak abban, hogy déltől ismét megpróbálnak kidolgozni megoldást a vitatott kérdésekre.

Német hírportálok jelentései szerint Angela Merkel délelőtt pártja elnökségének telefonkonferenciáján hangoztatta, hogy a CDU-nak mindent meg kell tennie a Jamaica-koalícióért. Az egyeztetések elhúzódását azzal magyarázta, hogy a négy pártnak nagyon eltérő elképzelései vannak, és igen bonyolult ezeket összehangolni.

Egy pénteken ismertetett felmérés szerint a németek 68 százaléka úgy véli, előre hozott választásokat kell tartani, ha végképp kudarcba fulladnak a tárgyalások a Jamaica-koalícióról.

A ZDF országos köztelevízió Politbarometer nevű kutatássorozatának új mérése szerint amennyiben most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, a pártok nagyjából ugyanazt az eredményt érnék el, mint a szeptemberi választáson.

A CDU/CSU a szavazatok 33 százalékát gyűjtené össze, míg a szeptember 24-én tartott Bundestag-választáson 32,9 százalékot szerzett. Eddigi koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) a szeptemberi 20,5 százalék után a szavaztok 21 százalékát szerezné meg. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 12,6 százalék után 11 százalékot szerezne, az FDP 10,7 százalék helyett 10 százalékos eredményt érne el, az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) 9,2 százalék helyett 9 százalékon végezne, a Zöldek pártja pedig 8,9 százalék helyett 12 százalékon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.