Az orosz navigációs rendszer hibája miatt szállhatott el 19 műhold

Bár jól rajtolt a Szojuz-2.1b, a fejblokk csődöt mondott. Programhibára gyanakszanak.

MTI
2017. 11. 29. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális műholdas navigációs berendezés meghibásodása miatt zuhanhatott le a Fregat gyorsítóblokk tizenkilenc műholddal együtt, amelyet kedden bocsátottak fel az oroszországi Keleti (Vosztocsnij) űrállomásról – tájékoztatta a TASZSZ hírügynökséget egy névtelenül nyilatkozó orosz űrkutatási illetékes.

A Roszkoszmosz szerint a Szojuz-2.1b típusú hordozórakéta kedden sikerrel startolt, és az első két fokozata a terveknek megfelelően vált le, ám a Fregat elnevezésű fejblokk nem juttatta el a célpályára a műholdakat.

„Az előzetes adatok szerint műszaki meghibásodás történt a gyorsítóblokkban elhelyezett műholdas navigációs rendszerben, amely a Glonass és a GPS jelei alapján működik, és amelynek feladata, hogy a Fregat nagyobb pontossággal állítsa pályára az űrberendezéseket” – mondta a TASZSZ-nak nyilatkozó illetékes.

Egy nappal korábban az Interfaksz a Roszkoszmoszból származó értesülés alapján azt írta, az előzetes adatokból arra lehet következtetni, hogy „emberi tényező”, programozási hiba okozta a bajt. A RIA Novosztyi forrása szerint a harmadik rakétafokozat leválása és a Fregat fejblokk bekapcsolása között történhetett valami.

Egyértelmű hivatalos tájékoztatás ugyanakkor a baleset okáról még nem hangzott el.

Konsztantyin Csmarov, a Roszkoszmosz Keleti űrrepülőtéren működő leányvállalatának vezetője a blagovescsenszki Alfa-kanal televíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az eltűnt Fregat fejblokk és vele együtt a műholdak „az első számú valószínű feltevés szerint” eléghettek a légkörbe visszaérve. Hozzátette, hogy a Szojuz-2.1b hordozórakéta fokozatai az előre megadott körzetben hullottak le.

Csmarov elmondta, hogy a rendkívüli helyzet kivizsgálásával egy frissen felállított állami bizottság foglalkozik.

Több, bennfentesekre hivatkozó orosz sajtóforrás szerint az űrszerkezetek az Atlanti-óceánba zuhanhattak, mások viszont nem zárják ki, hogy még a világűrben lehetnek, ennek azonban szakértők szerint elenyésző a valószínűsége.

A TASZSZ szerint szerdáig sem Oroszország, sem más ország megfigyelő szolgálatai nem észlelték, hogy a Fregat vagy a műholdak darabjai szárazföldre hullottak volna le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.