Bizonytalan a Jamaica-koalíció

Erős a széthúzás a kormányra készülő német pártok között, de előre hozott választást nem akarnak.

Techet Péter
2017. 11. 16. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gerhard Schröder volt német kancellár szerint jövőre Németországban előre hozott választások jönnek – a pártok színei alapján Jamaicaként ismert konzervatív–liberális–zöld koalíció szerinte nem tudja végigvinni az egész ciklust. A most zajló koalíciós tárgyalásokon azonban még az is kérdés, lesz-e végül együttműködés. A feleknek péntek reggelig kellene megállapodniuk a folytatásról. Gyors bukás nem várható, de a végső eredmény még mindig nyitott. Különösen a Zöldek panaszkodnak arról, hogy a három másik jobboldali párt, a kereszténydemokraták (CDU), a bajor keresztényszociálisok (CSU) és a szabaddemokraták (FDP) nem hajlandóak semmiféle kompromisszumra. Szerdán Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg tartomány zöldpárti miniszterelnöke fakadt ki: szerinte jó lenne, ha például a CSU eldöntené, akar-e egyáltalán koalíciót. A Zöldek baloldali szárnyát képviselő Jürgen Trittin egykori társelnök még kritikusabb. Trittinről még a választások előtt elterjedt, hogy egy esetleges Jamaica-koalíciót – mint meggyőződéses baloldali – tudatosan akadályozna. Az ökopárt vezetését viszont ma a polgári szárny adja.

Mindazonáltal még így is akadozva haladnak a tárgyalások, eddig egyetlen nagyobb témakörben sem született megállapodás. A liberális FDP a menekültkérdéstől az adópolitikán át a külpolitikáig mindenütt keresztbe fekszik a Zöldeknek. A menekültpolitikában a Zöldek ragaszkodnak hozzá, hogy a menedéket szerzett emberek családjai is beutazhassanak Németországba, az FDP azonban hallani sem akar erről. Christian Lindner FDP-elnök szerint egy ilyen döntés „aláásná a kormány tekintélyét”. Az FDP azonnal kivezetné az úgynevezett szolidaritási adót, amivel minden német adófizető a keletnémet területeket támogatja. A liberálisok ellenzik a zöldenergia további állami támogatását is. Külpolitikában pedig Lindnerék elutasítják a Zöldek szerintük túlzottan oroszellenes irányát. Önmagában vita tárgya, hogy ki kapja a külügyminisztériumot: a Moszkva irányába nyitottnak mutatkozó FDP vagy a Vlagyimir Putyinnal szemben élesen elutasító Zöldek. Utóbbi esetben Cem Özdemir lehetne a poszt várományosa: a török származású zöld politikus nemcsak az orosz elnökkel, de Recep Tayyip Erdogannal szemben is keményebb berlini politikát ígér. Európa-politikai témákban is jelentős az eltérés a két kisebb tárgyalópartner között. A Zöldek teljes mértékben támogatják Emmanuel Macron francia államfő terveit a további gazdasági és politikai egységesülés terén, így a közös európai pénzügyminiszterrel és az európai transzferunióval is egyetértenek. A liberális FDP viszont éppen ezen tervekkel szemben határozza meg magát. Macron francia elnök nem véletlenül mondta még a németországi választások előtt szűk körben a Le Monde információi szerint, hogy „ha az FDP kormányra kerül, az a halálom”.

Noha Angela Merkel bizakodó, a CDU Saar-vidéki kormányfője, Annegret Kramp-Karrenbauer viszont nem húzná az időt: ha péntekig nincs megállapodás, ő eleve nem folytatná a tárgyalásokat. A CDU/CSU többsége azonban elkerülné az előre hozott választásokat, amit az is alátámaszt, hogy a legfrissebb felmérések szerint Merkel pártja történelmi mélypontra, harminc százalékra zuhant. A szociáldemokrata SPD, a liberális FDP és az Alternatíva Németországnak (AfD) párt jönne ki erősebben egy újabb küzdelemből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.