Déli nyitásból zárás: elfolyt százmilliók

Tizennégy kereskedőházat zárnak be. Vajon véget vetnek a stratégiának, vagy csak optimalizálják a végrehajtást?

Földi Bence
2017. 11. 28. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalossá vált, amiről november elején már mi is írtunk: a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. több mint egy tucat kereskedőházat zár be. Korábban arról szóltak a hírek, hogy e helyszíneken csupán felbontják a szerződéseket a jelenlegi üzemeltetőkkel, azonban a Külgazdasági és Külügyminisztérium – amely az MNKH felügyeletét ellátja – közérdekűadat-igénylésre adott válaszban ismerte el a bezárásokat.

Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke október közepén érdeklődött a Szijjártó Péter vezette tárcánál az iránt, hogy mely kereskedőházakat zárja be az MNKH, illetve mennyibe került ezek üzemeltetése. A politikus lapunk kérdésére elárulta, a most bezáró intézmények közül a legrégebbit mindössze 18 hónappal ezelőtt nyitották, de akadt olyan is, amely csak egy éve üzemelt. A költségeket havi bontásban adta ki a minisztérium, ezeket összeadva több mint hatszázmillió forint jön ki.

Afrikában négy (Afrikai régió, Dél-afrikai Köztársaság, Marokkó, Szubszaharai régió), Latin-Amerikában öt (Brazília, Chile, Ecuador, Mexikó, Peru), Ázsiában négy (Dél-India, Kuvait, Mongólia, Oroszország), Európában pedig egy (Szerbia) kereskedőház zár be. Érdekesség, hogy a felsorolásból csupán az afrikai kereskedőházak nem szerepelnek már az MNKH honlapján. Azt nem tudni, hogy Oroszország több ilyen intézményéből melyik húzza le a rolót. Mindenesetre jól látszik, hogy a tizennégy bezáró kereskedőházból kilenc az úgynevezett déli nyitás stratégiája nyomán nyílt meg.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára tíz napja, a Magyar–Brazil Vegyes Bizottság 3. ülése után nyilatkozta, hogy ugyan jelentős fejlődés előtt állnak a magyar–brazil gazdasági kapcsolatok, azonban nem lehetünk elégedettek, ezért a következő hónapokban intenzív munka zajlik majd a két ország vállalatai és állami szereplői közötti gazdasági együttműködés fejlesztésére. Magyar Levente akkor azt is kihangsúlyozta, hogy a brazil–magyar vállalatok közötti kooperáció erőteljes bővítésére helyezik a hangsúlyt.

A brazíliai kereskedőházat szinte ugyanezekre a célokra hivatkozva hozták létre, de úgy látszik, nem sok sikerrel, viszont annál nagyobb költséggel. (MN) 

A stratégiát 2015-ben hirdette meg Szijjártó Péter, négy évvel a „keleti nyitás” politikájának bejelentése után. A stratégia – amit a külgazdasági és külügyminiszter szerint nem a magyar kormány talált ki, hanem másoktól másolta – célja főként az afrikai és latin-amerikai külgazdasági és külkapcsolatok fellendítése (lett volna). Mint a bejelentéskor a tárcavezető közölte, 2014–2015-ben négy nagykövetséget és hat kereskedőházat nyitottak a két térségben. Nagykövetségek továbbra is nyílnak és nyílhatnak: nemrég a perui Limában avatott külképviseletet a tárcavezető; továbbá már bejelentették, Ugandában is követség nyílik; emellett külügyes forrásból úgy értesültünk, tervezik, hogy a magyar diplomácia ismét beteszi lábát a polgárháború miatt 2011-ben elhagyott líbiai Tripoliba.

– Se lenyelni, se kiköpni nem tudta a kereskedőházas történetet a kormány – mondta lapunknak Hajdu Nóra, aki szerint egyértelműen látszik, hogy a déli nyitás megbukott. Mint mondta, hiába akarta fellendíteni a magyar kormány, az Afrikába irányuló export még csökkent is a stratégia 2015-ös bejelentése óta. Emellett elárulta, Szijjártó szavát is szegte, hiszen 2015-ös bejelentésével ellentétben Orbán Viktor miniszterelnök nem utazott a déli nyitás célországaiba.

A kereskedőházak bezárása alapvetően nem meglepő fejlemény, hiszen a HVG.hu által egy éve kikényszerített iratok már árulkodtak a hálózatépítési anomáliákról. Az sem biztos, hogy teljesen megszűnne a tevékenység az érintett országokban, a Napi.hu értesülése alapján az ecuadori és perui kereskedőház üzemeltetője a szerződés felbontását követően is vállalta, hogy ingyen dolgozik tovább a külgazdasági kapcsolatok javításán. Mindezek alapján nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a déli nyitás stratégiáját elvetné a kormány, ezt Hajdu Nóra is elismerte. Úgy véli, az sem zárható ki, hogy átrendezési kísérletről van szó, amelynek célja, hogy optimálisabb működést alakítsanak ki.

Ugyanakkor jelzésértékű, hogy a déli nyitás kulcsfigurája, a stratégiáért felelős helyettes államtitkár, Bus Szilveszter a thaiföldi Bangkokban lesz magyar nagykövet. Rajta kívül a Szijjártó Péter vezette tárca több vezetője is nagykövetként folytathatja. A bizalmi emberek, egykori futsalcsapattársak távozása előrevetítheti akár a tárcavezető távozását is: Szijjártó Péter állítólag arra készül, hogy a választás után Lázár Jánost váltsa a Miniszterelnökség élén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.