Demokráciát akart, öt évre ítélték a kínai aktivistát

Li Ming-csö bűnösnek vallotta magát, amiért a többpártrendszer bevezetéséért kampányolt. A férfit a kínai civiltörvény alapján ítélték el.

MN
2017. 11. 28. 7:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt év börtönre ítéltek Kínában egy aktivistát, aki online előadásokat tartott Tajvan demokratizálásáról, és vezetője volt egy alapítványnak, amely támogatást nyújtott Kínában bebörtönzött politikai foglyok családtagjainak.

A közép-kínai Jüejang város másodfokú bírósága azután szabta ki ítéletét Li Ming-csőre, hogy bűnösnek találta őt az államhatalom elleni felforgatás bűntettében.

Vádlott-társát, a Kínai Népköztársaságban élő Peng Ju-huát hét év szabadságvesztésre ítélték.

Lihez hasonlóan Peng is bűnösnek vallotta magát, bevallva, hogy Palm Flower társaság néven szervezetet alapított, „hogy nyomást gyakoroljon Kínára egy többpárti rendszer elfogadásáért”. Li az ő oktatásügyekkel megbízott helyettese volt – tette hozzá.

Tajvan, amelyet a pekingi kommunista vezetés Kína részének tekint, azonnal elutasította az ítéletet.

„A demokratikus eszmék terjesztése nem számíthat bűncselekménynek” – jelentette ki nyilatkozatában Alex Huang, a Tajvan szigetén működő Kínai Köztársaság elnökének, Caj Jing-vennek a szóvivője. Huang egyúttal felszólította Pekinget, hogy a legsürgősebben engedje szabadon Lit, és engedje hazatérni Tajvanra.

„Nem fogadhatjuk el, hogy Li Ming-csőt elítélték államellenes felforgatásért, csak mert a kontinentális Kína civil társadalmáért és a demokráciáért érzett aggodalmától vezérelve megosztotta a szabadságról és a demokráciáról alkotott eszméit” – áll a tajvani nyilatkozatban.

Lit az idén márciusban Kínában vették őrizetbe, és ügyét először szeptemberben tárgyalták a felesége által politikai kirakatpernek minősített körülmények között.

A Li elleni per volt az első bűnvádi eljárás egy nonprofit szervezet tagja ellen Kínában azóta, hogy Pekingben törvényt hoztak a külföldi nem kormányzati szervezetek (NGO-k) ellenőrzésének szigorításáról

– írja az MTI. Az új törvény leszögezi, hogy a külföldi NGO-k nem veszélyeztethetik Kína nemzetbiztonságát és etnikai egységét, ezért szoros rendőrségi ellenőrzés alá kell őket helyezni.

Hasonló, bár enyhébb szabályozás van érvényben júniustól Magyarországon is. A sokat kritizált civiltörvény orosz és izraeli mintára született meg, és lényege, hogy az évente legalább 7,2 millió forintnyi külföldi támogatáshoz jutó civil szervezeteknek külföldről támogatott szervezetként kell regisztráltatniuk magukat, és a megkülönböztető címkét a honlapjukon, illetve a kiadványaikban is közzé kell tenniük.

 

A törvényt itthon az Országgyűlés fideszes többsége fogadta el – valószínűleg alkotmányellenesen, de ezt hivatalosan megállapítani még nem lehet, hiszen az Alkotmánybíróság még mindig nem döntött a négy hónapja benyújtott alkotmányjogi panaszokról.

Kína kommunista vezetői 2015-ben átfogó kampányt indítottak a másként gondolkodókkal szemben, emberi jogi aktivisták és jogvédők százait véve őrizetbe.

Miközben a kínai civil törvény első áldozatai megkezdik büntetésük letöltését, Li Ko-Csiang kínai miniszterelnök Budapesten tárgyal Orbán Viktorral és kormánytagokkal. A miniszterelnök hétfőn kedélyesen fogadta 16 közép- és kelet-európai ország és Kína vezetőjét, s arról beszélt, hogy Európának nem szabad bezárkóznia, mert akkor elveszti a fejlődés lehetőségét.

 

A demokrácia védelméről, a civil jogvédelemről a találkozón nem esett szó, ahogy a tibetiek elnyomásáról sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.