Donald Trump mögül még hiányzik egy jó tudós

John Kerry szakértője szerint példátlan, hogy egy elnöknek ilyen sokáig ne legyen tudományos tanácsadója.

2017. 11. 15. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Előbb a demokrata John Kerry, majd júliusig a republikánus Rex Tillerson amerikai külügyminiszterek tudományos tanácsadójaként dolgozott. Ezek szerint a tudomány független a politikai megosztottságtól?

– Hagyományosan a tudományok politikamentesek. Ami az amerikai külügyminisztérium tudományos tanácsadóját illeti, a pozíció viszonylag új, csak 2000-ben hívták életre az Amerikai Tudományos Akadémia tanácsára. Az első ilyen tudományos tanácsadót a Clinton-kormány alkalmazta, de a helyén maradt a Bush-kormányzat elején is. Hasonló módon George W. Bushék tanácsadója dolgozott egy ideig Barack Obamáéknak is. Ezután pedig következtem én. A tanácsadót nem az elnök jelöli ki, hanem a tudományos közösség tesz ajánlásokat.

– És figyelnek önökre? Mi a helyzet John Kerryvel?

– Igen, a legtöbben. John Kerryt nagyon érdekelte a tudomány, például az óceánok, a klíma. De ez igaz az egész külügyminisztériumra. A legfontosabb, hogy mindig volt egy tudós a tárgyalóasztalnál, aki szólt, ha még több tudós kellett a szobába.

– Nem sok más országban létezik ilyen munkakör. Kellene?

– De még mennyire! Hiszen a külpolitikában egyre többször ott van a tudomány és a technológia. Hadd mondjak egy példát is! Óriási előrelépések vannak most a génmanipuláció területén, ami egy igazi tudományos kérdés. Ugyanakkor az alkalmazása már a mezőgazdaságot, a gazdaságot, a biztonságot, és még számos másik ügyet is érint. Az országoknak pedig beszélniük kell egymással arról, hogyan gondolkoznak ezekről a témákról. De említhetném még a mesterséges intelligenciát, a robotikát, a 3D nyomtatást is. Ami közös bennük, hogy egyrészt globálisak, másrészt a tudomány az alapjuk.

– Az új amerikai elnök, Donald Trump viszont éppen inkább a tudományellenességéről ismert.

– Úgy tűnik. Az igazán érdekes dolog azonban, hogy az új kormány tudományos tanácsadói a mai napig sincsenek kinevezve. Még soha nem fordult elő, hogy egy hatalomba kerülő elnök ilyen sokáig tudományos tanácsadó nélkül maradjon. Pedig a pozíció nem hivatalosan már a II. világháború vége óta létezik. Ráadásul az elnök tudományos tanácsadója mindig is nagy hatással volt az Egyesült Államokra. Hiszen ő dolgozta ki a kormány számára az olyan alapvető tudományos célokat, mint például a holdra szállás az ötvenes években, vagy a nukleáris fegyverkezés a hidegháború alatt. Vagy említhetném Ronald Reagan elnököt is, aki a tudományos tanácsadójával egyeztetett az úgynevezett csillagháborús tervről. A jelenlegi kormány tehát még nem találta meg a maga emberét, így viszont nehéz megítélni, hogy a döntéshozók valóban a lehető legjobb forrásból tájékozódnak-e tudományos kérdésekben. Én az Amerikai Tudományos Akadémiának is dolgozom, amit még Abraham Lincoln hozott létre, pontosan azért, hogy az Egyesült Államokat sújtó nehéz időkben a legjobb tudósok segíthessék munkájában. Később aztán Woodrow Wilson elnöknek is nagy szolgálatára volt a szervezet az I. világháború során. A tudományos tanácsadás tehát mindig nagy hatással volt a kormányra. Még ha nem is hallgatnak ránk mindig, de azért meg kell hallgatniuk!

– Most mégsem teszik. Miután már Szíria és Nicaragua is csatlakozott a párizsi klímaegyezményhez, Donald Trump döntése nyomán az egész világon az Egyesült Államok az egyetlen, ami kimaradhat.

– Az Egyesült Államok kormánya azt nyilatkozta, hogy nem fogják támogatni a klímakutatást, mert nem tudják igazolni, hogy az adófizetőknek miért kellene erre áldozniuk. Ez egy költségvetési kérdés, ami arról szól, hogy a kormányzat számára a klímakutatás nem jelent prioritást. Ugyanakkor a kampány során szó volt arról is, hogy a párizsi klímaegyezményben azt kifogásolják, hogy veszélyeztetheti az amerikai szénipart. A valódi kérdés, hogy vajon az egyezmény Egyesült Államokra gyakorolt hatásáról, vagy a mögötte álló tudományos érvekről zajlik a vita? Azt hiszem, az utóbbi években az világossá vált, hogy van egy emberi tényező is a klímaváltozásban. Ami azt illeti, éppen most jött ki egy kormányzati jelentés, amely az Egyesült Államokban is azonosítja az emberi ráhatást a klímaváltozásra. Hogy ezen tudományos bizonyítékokat a politika miért hagyja figyelmen kívül, az már politikai ügy. Hogy a párizsi egyezményből való kilépést a tudományra vagy a politikára alapozták? A tudományos közösség szerint egyértelműen a politikára.

– A bizonyítékok az iráni atomalku esetében sem érdekelték Donald Trumpot. 

– Nem tudom, hogy az iráni alku jó vagy rossz, és tudósként soha nem is volt feladatom, hogy politikailag értékeljek egy egyezményt. Egy döntés meghozásakor a tudomány fontos szempont lehet, de néha a gazdasági vagy geopolitikai indokok fontosabbak.

– Akkor mennyi esélye van a Tudományos Világfórum idei mottójának: „tudomány a békéért?”

– Különösen érdekes ez itt a térségben, a Holt-tenger partján, Jordániában. Hiszen itt a Jordán folyó egyúttal egy többségében zsidó és egy többségében muszlim államot is elválaszt. Biztosan feltűnt már például önnek is, hogy mindenütt ott vannak a legyek. Képzelje, Jordánia és Izrael között komoly együttműködés zajlik, hogy megértsék, hogyan lehetne csökkenteni a számukat. Azért teszik, hogy békét teremtsenek? Korántsem! Hanem azért, mert mindkettejüknek előnye származik belőle, a legyek ugyanis nem ismerik a határokat. Kapcsolatokat pedig az ilyen közös érdekek mentén lehet építeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.