Egymásra talált Duterte és Trump

A Fülöp-szigetek elnöke nem szívbajos, Trump jelenlétében küldte el az összes újságírót.

Buzna Viktor
2017. 11. 13. 20:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden ér véget a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) a Fülöp-szigeteken megrendezett, 32. csúcstalálkozója, az esemény az idén a világpolitika két fenegyereke találkozójának adott otthont. Hétfőn az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump meglátogatta Rodrigo Dutertét, a Fülöp-szigetek vezetője pedig hozta a formáját: kémeknek nevezte a helyszínen megjelenő újságírókat, akiknek csalódottan kellett távozniuk. Az eseményt követően ugyanis a felek nem válaszoltak kérdéseikre.

Pedig a megbeszélést kiemelt figyelemmel kísérte a közvélemény, miután számos emberjogi csoport azt követelte Trumptól, hogy legyen kritikus tárgyalópartnerével szemben a Fülöp-szigeteki drogellenes hadjárattal járó öldöklés miatt. Az azonban, hogy pontosan mi hangzott el a hétfői beszélgetésen, nem derült ki. Míg ugyanis a Fehér Ház szóvivője, Sarah Sanders tájékoztatása szerint az emberjogi kérdés napirenden volt, Duterte sajtófőnöke azt állítja, szóba sem került. Harry Roque hangsúlyozta: úgy tűnt, hogy Trump nagyon is elismerően nyilatkozott a Fülöp-szigeteki elnök erőfeszítéseivel kapcsolatban. A sajtófőnök úgy vélte, szemmel látható volt, hogy mindkettőjüknek van valakije, akit nem tekintenek legjobb barátjuknak. – Egyforma érzéssel viseltetnek Barack Obama volt amerikai elnök iránt – magyarázta a Roque. Ennek hangsúlyozása pedig alátámasztja Manila verzióját, Duterte ugyanis éppen azért neheztel Obamára, mert drogellenes küzdelmével összefüggésben tavaly az emberi jogok megsértését emlegette. A találkozóról mindenesetre Trump elismerően beszélt, és gesztust gyakorolt a Fülöp-szigeteki elnök is. Duterte vasárnap egy informális eseményen duettet énekelt egy helyi médiaszemélyiséggel, amire elmondása szerint az amerikai elnök „parancsára” került sor.

Ezzel ért véget Trump közel kéthetes, négy országot érintő kelet-ázsiai turnéja. Ahogyan arra politikai elemzők máris felhívták a figyelmet, az amerikai elnök ellentmondásos kijelentéseket tett. Különösen kiszámíthatatlan Washington elképzelése külkereskedelmi politikáját illetően: amíg az út első állomásain az amerikai elnök látszólag kerülte a témát, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján ismét kiállt az Egyesült Államok gazdaságára nézve gyakran kedvezőtlen globális szabadkereskedelem ellen.

Trump ugyanakkor afelől nem hagyott kétséget, hogy legfőbb ellenségének továbbra is Észak-Koreát tekinti. Az amerikai elnök még be sem fejezte ázsiai körútját, a hét végén már a Koreai-félszigethez érkezett az amerikai haditengerészet három repülőgép-hordozó hajója. A Csendes-óceánon négynapos gyakorlatot tartanak közösen a dél-koreai haditengerészettel, a manővereket erődemonstrációnak szánják Észak-Korea elrettentésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.