Eltűnt tengeralattjáró: robbanás hangját rögzítették

Furcsa zajt észleltek egy hete abban a térségben, ahol akkoriban nyoma veszett a San Juannak.

Kovacsik Ágnes
2017. 11. 23. 15:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan, rendellenes, robbanásszerű hangot, de nem nukleáris eseményt észleltek egy hete abban a térségben, ahol akkoriban eltűnt a San Juan argentin tengeralattjáró – közölte szerdán az argentin haditengerészet azt követően, hogy korábban az amerikai haditengerészet egy szokatlan zajról, úgynevezett „hidroakusztikus anomáliáról” számolt be.

A robbanásszerű hangról szóló információt a bécsi székhelyű Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezet (CTBTO) bocsájtotta az argentin haditengerészet rendelkezésére. A szervezet két hidroakusztikus állomása egy „víz alatti impulzív esemény” jelét érzékelte.

A robbanás okát azonban még nem ismerik a szakemberek.

Egyes források szerint az amerikai haditengerészet csütörtökön egy tárgyat fedezett fel ott, ahonnan a jármű utoljára leadta a jelzést, ám egy a kutatóhajó fedélzetén tartózkodó szemtanú szerint az objektumot nem lehetett azonosítani.

Egyre inkább fogytán a remény a negyvennégy tengerész számára. Noha az élelmiszer és az üzemanyag kilencven napra is elegendő, hét nappal a San Juan eltűnése után mostanára elfogyhatott a fedélzetén lévő oxigénkészlet. A túlélésre a feltételezések szerint akkor van esély, ha az eltűnt tengeralattjárónak sikerült felemelkednie a felszínre, vagy a jármű levegőztető csövén keresztül sikerült levegőt juttatni a fedélzetre.

Korábban azt is elképzelhetőnek tartották, hogy a legénység morzekódokat adott le a tengeralattjáró falán, ám erről később bebizonyosodott, hogy téves információ, mivel az észlelt hangok más, „biológiai forrásból” származtak. A valódi üzenetváltás november 15-én, szerdán történt. Akkor az akkumulátorokkal kapcsolatos műszaki hibáról számoltak be a járműről, ám még ez sem vezethetett volna tragédiához, mivel az ilyen jellegű hiba nem ritka, máskor nem jelentett komolyabb kockázatot.

A mentés kritikus szakaszba ért, ezért az argentin hatóságok fokozták a kutatási műveleteket. Négyezer ember vesz részt a kutatásban az északról déli irányban mintegy ezer kilométer hosszú, nyugat felé pedig mintegy ötszáz kilométer széles, franciaországnyi területen.

Tizennégy hajót és négy repülőgépet vezényeltek oda, a kutatásban Brazília, Chile, az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia is besegít. London csütörtökön egy repülőgépet irányított Argentínába, fedélzetén különleges, koncentrált oxigént, légtisztító eszközöket, vizet és élelmiszert tartalmazó konténerekkel, amelyeket el lehet juttatni a tengeralattjáró legénységének.

A San Juan tengeralattjáró a világ legdélebbi városából, Ushuaiából tartott Mar del Platába, amikor múlt szerdán 432 kilométerre a partoktól elküldte üzenetét, azután eltűnt. Előtte a parancsnok elektromos hibáról tett jelentést, ezért utasították őt, hogy a legrövidebb úton menjen a támaszpontra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.