Hamarosan hazatér a fogolynak hitt libanoni exkormányfő

Azt hitték, emberrablás áldozata lett Szaad Haríri. Egy hét után szólalt meg.

Földi Bence
2017. 11. 12. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azért mondtam le, hogy magamat védjem. Napokon belül hazatérek Libanonba – közölte a rijádi Future TV-nek nyilatkozva Szaad Haríri libanoni exkormányfő vasárnap este. Haríri nem sokkal azt követően tette bejelentését, hogy Libanon elnöke, Michel Aoun aziránt érdeklődött Szaúd-Arábiánál, mi történt az egy héttel korábban lemondott miniszterelnökkel.

A politikus akkor Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban jelentette be lemondását, amelyet Aoun nem fogadott el, hanem szavai jobb megválogatására kérte. A szaúdiakkal jó viszonyt ápoló Haríriről azóta nem volt hír. Most azt mondta, visszatér Libanonba, hogy az alkotmánynak megfelelő módon hagyja el hivatalát, elismerve, hogy lemondása „nem a szokványos módon” történt. Arról is beszélt, hogy „pozitív sokkot” adna országának, és hogy szabadon utazhat Szaúd-Arábiában.

A szunnita vezetésű Rijádnak két problémája is lehetett Szaad Harírivel: egyrészt túl sok engedményt tett a síitáknak, másrészt a libanoni egységkormányban ott ül az Iránnal jó kapcsolatban álló, sok állam által terrorszervezetnek minősített Hezbollah is. Szaúd-Arábia ezt követően, múlt csütörtökön hazahívta állampolgárait Libanonból, ahol azóta is aggódnak egykori kormányfőjük miatt.

Nemcsak Aoun, hanem a Hezbollah és Irán is felemelte szavát Haríri állítólagos eltűnése miatt, korábban úgy nyilatkoztak, Szaúd-Arábia túszként tartja fogva a kormányfőt. Egy libanoni hivatalnok pedig arról beszélt névtelenül a Reutersnek, hogy pénteken Aoun elnök több nagykövettel közölte, Haríri emberrablás áldozata lett. Ezzel szemben Yves Le Drian francia külügyminiszter kijelentette, a libanoni politikus szabadon mozoghat és dönthet – végül Haríri is ezt a változatot erősítette meg.

Az Egyesült Államok korábban arra kérte Iránt és Szaúd-Arábiát, ne használják konfliktusuk eszközeként Libanont. Ők mégis így tesznek, akárcsak a jemeni háború esetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.